Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Makaron z pesto

Składniki:

40 dag makaronu penne lub świderki ( dla około dwóch osób)
słoiczek pesto ( do kupienia w każdym sklepie - moja rada by kupować tylko oryginalnej włoskiej firmy - koszt około 12 zł ale starcza na kilka razy, pesto można też zrobić samemu - przepis dostępny jest na stronie))
2 pomidory
tarty parmezan (lub po prostu ser żółty)

Makaron z pesto - sposób wykonania:

Makaron z pesto smakuje wyśmienicie - w dodatku jest to danie niezwykle szybkie do przygotowania, dla zdecydowanych miłośników mięska - proponuje by urozmaicić danie podsmażonym boczkiem (pokrojonym w kostkę i np. pieczarkami).
Przygotowanie:
makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, pomidor sparzamy, obieramy ze skórki ( jeśli wybraliśmy wersję z boczkiem - podsmażamy go w trakcie gotowania się makaronu), po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy go z pesto (około łyżki stołowej na jedną porcję), obkładamy pomidorem i posypujemy serem, należy spożywać dopóki jest ciepłe:)
Byłam zachwycona :)


Prześlij przepis

mewa80 | 05-05-10 | Czytano: 50098 razy | komentarzy [3]
Makaron z pesto komentarz



Opinie i komentarze na temat Makaron z pesto kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron z pesto prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-10-27 16:44

coś to jałowe

Autor
makaron z pesto
2010-10-27 17:35

no to wiodcznie kwestia gustu bo dla mnie to nigdy nie jest jałowe :)

Autor
Pesto jest bardzo dobre
2011-12-29 20:40

Pesto faktycznie jest dobre, zwłaszcza z dobrym makaronem, np. z pełnoziarnistym, a nie takim najtańszym. Makaron najlepiej ugotować al dente, czyli lekko twardy, nie rozlatujący się.
W sklepie można kupić pesto z samej bazylii, jak również takie z pomidorami.
Pesto jest w małym słoiczku, jest dosyć słone. Przy daniach dla dwóch osób, gdy nie chce się tego podawać dzień w dzień, to trzeba uważać, żeby się w słoiczku nie popsuło. Ale na bazie pesto można przygotować inne potrawy. Chyba gdzieś jeszcze czytałam o dodawaniu orzechów włoskich albo grzybów.
Pesto nie należy podgrzewać, bo bazylia w nim zawarta nabierze gorzkiego smaku, ale można zamrozić.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje