Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Makaron zapiekany z ciecierzycą
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 szklanki ugotowanego makaronu
szklanka ciecierzycy z puszki( włoski groch)
20 dag sera żółtego
20 dag boczku wędzonego
1 cebula
tłuszcz do naczynia żaroodpornego
szklanka śmietany 12stki
sól, pieprz, 2 jajka
Makaron zapiekany z ciecierzycą - sposób wykonania:
Boczek pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Boczek zeszklić na patelni, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać ciecierzycę, podsmażyć, wymieszać, całość wymieszać z makaronem.
Masę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Śmietanę zmiksować z jajkami, doprawić solą i pieprzem, zalać zapiekankę, piec 15 minut w 200 stopniach. Następnie posypać serem i wstawić jeszcze na 5 minut (do czasu aż ser się zrumieni).
Prześlij przepis mewa80 | 25-06-10 | Czytano: 8196 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makaron zapiekany z ciecierzycą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują