Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Makowiec z jabłkami
Czas 35 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
40 dag maku
9 jajek
olejek rumowy
25 dag masła
9 czubatych łyżek kaszy manny
1 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag cukru pudru
garść rodzynek
Makowiec z jabłkami - sposób wykonania:
Pyszny makowic z jabłkami, dzięki dodatkowi tych owoców rozpływa się w ustach i jest idealnie wilgotne.
Mak mielimy dwukrotnie, żółtka oddzielamy od białek z białek ubijamy pianę, jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Masło ucieramy an puch, dodajemy cukier i żółtka, ucieramy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy mak, jabłka i kasze manną, proszek do pieczenia oraz rodzynki (sparzone i dokładnie osączone) - mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy ubitą z białek pianę, mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do blachy wysmarowanej masłem, pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.
Prześlij przepis mewa80 | 13-08-11 | Czytano: 10816 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makowiec z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują