makowce wyszły super! zrobiłam troszkę inaczej, a mianowicie do maki dałam drożdże (w proszku) bo innych nie miałam i zalałam ciepłym mlekiem, osobno utarłam cukier z jajkami i dodałam masło a na koniec zmieszałam masy razem. Ciasko wychodzi super delikatne i kruche.
jeśli ciasto jest zbyt klejące można dosypać nieco więcej mąki, różny rodzaj mąki ma różna chłonność więc czasami ciężko podać co do grama ale odrobina wprawy i wszystko wyjdzie jak należy
makowiec wyszedł fantastyczny, ciasto idealne, użyłam gotowej masy makowej Helio. Pierwszy raz robiłam makowiec zawijany i uważam, że ten przepis jest rewelacyjny. wprawdzie trochę popękał na wierzchu ale wyczytałam w necie, że trzeba lepiej zawinąć w pergamin. A może Wyznacie sposób na nie - popękanie makowca?
makowiec wyszedł pyszny zatem polecam!!!robiłam z gotowa masa i był super .
Spróbuję upiec ten makowiec są nowe przepisy teraz, ja od lat piekę makowiec na cieście francuskim czyli 1 /2kg .maki 6 dag drożdży 2 jaja 1/4 szk. mleka 1 masło może być margaryna.Drożdże mieszam z z 3 łyżkami cukru wbijam jaja rozpuszczoną margarynę mleko i wsypuję mąkę wyrabiam ciasto wkładam w płócienny worek i wkładam do zimnej wody 25 minut po tym czasie ciasto wyjmuję i zawijam mak ciasto jest pyszne
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Makowiec zawijany prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują