Strona główna >> Desery >> Ciasta

Makowiec zawijany

Czas 65 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg mąki
3 jajka
3 dag drożdży
20 dag cukru
3/4 szklanki mleka
150 g masła

Masa makowa:
pół kg maku
20 dag cukru
2 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy
50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej

Makowiec zawijany - sposób wykonania:

Smaczny świąteczny makowiec - rozpływająca się w ustach strucla makowa, pełna masy.
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wkruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, gotujemy w nowej wodzie kilka minut, po czym osączamy i mielimy 3x. Do zmielonego dodajemy masło oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę smażymy i studzimy. Dodajemy cukier i jajka.

Po godzinie (około), gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 2 części, 1 połowę wałkujemy na grubość 1 cm, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Ponownie smarujemy białkiem (masa nie będzie odstawała od ciasta) i zwijamy w rulon. Podobnie czynimy z drugą połową ciasta.
Z podanej proporcji wyjdą nam dwa makowce.
Strucle zawijamy w papier do pieczenia (dzięki temu farsz makowy nie będzie odstawał od ciasta) układamy na blaszce, pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np.skórką kandyzowaną.


Prześlij przepis

asieńka | 18-12-10 | Czytano: 222128 razy | komentarzy [5]
Makowiec zawijany komentarz



Opinie i komentarze na temat Makowiec zawijany kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

5 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Makowiec zawijany prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-12-09 21:48

makowce wyszły super! zrobiłam troszkę inaczej, a mianowicie do maki dałam drożdże (w proszku) bo innych nie miałam i zalałam ciepłym mlekiem, osobno utarłam cukier z jajkami i dodałam masło a na koniec zmieszałam masy razem. Ciasko wychodzi super delikatne i kruche.

Autor
makowiec
2011-12-23 8:11

jeśli ciasto jest zbyt klejące można dosypać nieco więcej mąki, różny rodzaj mąki ma różna chłonność więc czasami ciężko podać co do grama ale odrobina wprawy i wszystko wyjdzie jak należy

Autor
superrrrrr!!!
2012-12-28 18:00

makowiec wyszedł fantastyczny, ciasto idealne, użyłam gotowej masy makowej Helio. Pierwszy raz robiłam makowiec zawijany i uważam, że ten przepis jest rewelacyjny. wprawdzie trochę popękał na wierzchu ale wyczytałam w necie, że trzeba lepiej zawinąć w pergamin. A może Wyznacie sposób na nie - popękanie makowca?

Autor
Tytul
2013-01-31 14:46

makowiec wyszedł pyszny zatem polecam!!!robiłam z gotowa masa i był super .

Autor
elżbieta
2016-12-08 19:02

Spróbuję upiec ten makowiec są nowe przepisy teraz, ja od lat piekę makowiec na cieście francuskim czyli 1 /2kg .maki 6 dag drożdży 2 jaja 1/4 szk. mleka 1 masło może być margaryna.Drożdże mieszam z z 3 łyżkami cukru wbijam jaja rozpuszczoną margarynę mleko i wsypuję mąkę wyrabiam ciasto wkładam w płócienny worek i wkładam do zimnej wody 25 minut po tym czasie ciasto wyjmuję i zawijam mak ciasto jest pyszne

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje