Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przepisy na pyszne sałatki Marchewka w sosie migdałowym
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
50 dag marchewki
łyżka masła
pęczek dymki
6 plastrów bekonu
jabłko
garść płatków migdałowych
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier
Marchewka w sosie migdałowym - sposób wykonania:
Marchewki obrać, odciąć zielone kiście, przy każdej zostawiając kilkucentymetrowe łodyżki. Dokładnie umyć. Wodę zagotować, osolić, dodać masło.
Wrzucić marchewki i gotować przez 10 minut.
Dymkę oczyścić, jabłko umyć, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne.
Cebulę, jabłko i bekon pokroić w kostkę jednakowej wielkości.
Bekon podsmażyć na suchej patelni, dodać jabłko i cebulę. Dusić, mieszając przez 3 minuty.
Płatki migdałowe uprażyć bez tłuszczu na drugiej patelni, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Marchewki wyjąć z wody, wyłożyć na ogrzany półmisek i polać ciepłym sosem.
RADA
Sos podaje się tylko na gorąco, gdyż jest smażony z bekonem. Do tej potrawy najlepiej nadają się nieduże marchewki.
Prześlij przepis ~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 9736 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Marchewka w sosie migdałowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują