Mała korekta do ww. marynaty. Sól peklująca zawiera azotyn sodu (NaNO2) , który chroni przed rozwinięciem niepożądanej mikroflory w naszym mięsie i powoduje, że nasze mięso jest intensywnie czerwone. Proponuję pomieszać sól peklującą z solą kuchenną i również będzie ok. Jeśli chodzi o udział marynaty do mięsa, to tutaj mam uwagi. Jeżeli dodamy 50% marynaty z zawartością 10% soli i 50% mięsa, to w naszym mięsie będzie 5% soli. Zapewniam wszystkich, że niewielu jest takich co to mięsa zje.Dlatego ci, którzy tak robią przed wędzeniem odmaczają mięso w wodzie tym samym wypłukują sól i wszystkie wartości odżywcze, które są w mięsie.Zdecydowanie polecam 0,4 kg marynaty na 1 kg mięsa, po wyliczeniu w mięsie zostanie 2,8% soli i to na pewno jest ok.
P.s. Z tym jajkiem to mit, jajko zepsute będzie pływać w wodzie bez soli.
Leszko nie teoretyzuj. To nie jest przepis spisany z jakiejś strony, czy pozmieniany na podstawie innych przepisów. To nasz domowy przepis na marynatę, z którego kilka razy w roku korzystamy!
Sądzisz że cała sól z marynaty przeniknie do mięsa? Idąc tym tokiem myślenia cały alkohol z nalewki przejdzie do owoców i nalewka powinna być bezalkoholowa :-)
Co do zepsutego jajka, to się nie wypowiadam bo nie używam i nie przechowuję w kuchni zepsutych jajek.Leszku jeśli nie wiesz czy masz świeże jajka w domu to użyj swojego węchu.
Wszystkim polecam ten sprawdzony przepis na marynatę do mięsa.
Przepis jest super szyneczka jak ta lala i nic się nie działo z zalewą dzięki serdeczne
Marynata to nasz wypróbowany rodzinny przepis. Śmiało go używajcie do swoich mięs.
No dzisiaj pierwszy raz w żywocie swym przygotowałem marynatę i umieściłem w niej mięsko .... mam nadzieję , że nic nie sknociłem i będę się cieszyć z pyszności za sprawą Twojego przepisu :-)
Jak proporcje dałeś dobre i będziesz codziennie doglądał i trzymał w chłodnym miejscu to będzie OK.
Panie Leszku ..z jajkiem to nie mit..ja robiłam zalewę i rzeczywiscie jajko pływało i było świeze...pamietam,że iles to stało dni czy nawet kilka tygodni ale szynki były super..pozdrawiam
7 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Marynata - zalewa do mięsa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują