Strona główna > > Porady kulinarne

Maszynka do mielenia mięsa

W kuchni każdej szanującej się pani domu znajdziesz kilka niezbędnych urządzeń. Jednym z nich jest maszynka do mielenia mięsa. Poznaj ich rodzaje i główne zastosowanie. Zaskoczysz się ile możliwości daje niepozorne urządzenie.

Maszynki do mielenie mięsa możemy podzielić na elektryczne oraz ręczne. Te pierwsze zdobyły ogromną popularność w poprzednich dekadach i skutecznie wyparły maszynki ręczne. Wygoda i szybkość mielenia przemawia za nowoczesnymi maszynkami z napędem elektrycznym. Trend się odmienił wraz z nieuczciwymi praktykami stosowanymi przez producentów sprzętu RTV i AGD. Mowa tu o celowym postarzaniu sprzętu. Bardzo często po okresie gwarancyjnym urządzenia elektryczne psuły się. Generowało to koszty dla gospodarstw domowych, które z sentymentem wspominały niezawodne sprzęty domowe sprzed lat.

Ręczna maszynka do mielenie mięsa


W ostatnich latach coraz popularniejsze stają się ręczne maszynki, które oprócz ceny kuszą także niezawodnością. Ręczna maszynka do mielenie mięsa posiada szereg niewątpliwych zalet. Są nimi:
- niski koszt zakupu
- intuicyjne użytkowanie
- łatwe czyszczenie
- bezawaryjność
- łatwe w konserwacji i wymianie zużytych elementów. W praktyce naprawy polegają na ostrzeniu lub wymianie po wielu latach nożyków do mielenia mięsa.
- różnej wielkości oczka sit

prosta, ręczna maszynka do mielenie mięsa
Na zdjęciu najprostszy model ręcznej maszynki do mielenie mięsa wraz z wyposażeniem.

Zasada działania ręcznej maszynki do mięsa


Zasada działania ręcznej maszynki do mięsa jest bardzo prosta. Wewnątrz urządzenia jest spirala, która napędzana mechanicznie za pomocą ręcznej korbki, przesuwa mięso do ustawionych na końcu noża i sit.

ręczna maszynka do mielenie mięsa
Na zdjęciu profesjonalna maszynka do mielenie mięsa i nadziewania kiełbas.

Co zmielimy oprócz mięsa?


Kiedyś maszynki słyżyły wyłącznie do mielenia mięsa. Obecnie producenci, aby uatrakcyjnić swoje produkty, wzbogacają je o dodatwowe przystawki. Oprócz mięsa bardzo często potrzebujemy zmielić twaróg, suchą bułkę. Maszynka do mięsa idealnie się do tego nadaje. Przy zastosowaniu odpowiednich nakładek możemy posiatkować warzywa na sałatkę/.

Wykorzystanie mięsa mielonego


Mięso mielone jest składnikiem wielu potraw kulinarnych. Najpopularniejsze to tatar, kotlety mielone, pulpety, spaghetti oraz gołąbki. Nie ma dnia w tygodniu byśmy nie przyrządzali którychś z wymienionych przystawek i dań obiadowych.

Domowy tatar z mięsa wołowego
Na zdjęciu Domowy tatar z mięsa wołowego.

Potrawy z mielonego mięsa są smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu. Część z nas przyrządza domowe kiełbasy i konserwy, których składnikiem jest mięso zmielone w maszynce. Wspomniana wcześniej maszynka do mielenia mięsa umożliwia także za pomocą przystawki nadziewać kiełbasy. Przy nadziewaniu domowych kiełbas, bezdyskusujnie lepiej sprawdza się maszynka ręczna. Za jej pomocą możemy precyzyjnie z zachowaniem odpowiedniej sprężystości napychać mięso we flaku. Jak ważne jest odpowiednie nabijanie mięsa przy produkcji domowych kiełbas przekonał się każdy, kto choć raz je wędził.

Dlaczego warto samodzielnie mielić mięso?


W dzisiejszych czasach możemy wszystko kupić w sklepie. Nie inaczej jest z gotowym mięsem mielonym. Czy to jest jednak produkt dobrej jakości? Bardzo często w sklepach mięsnych oferuje się mięso mielone pochodzące ze ścinek, ścięgien, skórek, tłuszczu i innych nieporządanych produktów. Zdarza się mielenie miesa nie pierwszej świerzości. Mało kto zwraca uwagę, że zmielone mięso na naszych oczach i z wybranego kawałka mięsa będzie zawierało sporą część mięsa mielonego przedtem w maszynce. Nie masz kontroli nad tym jak często ekspedientka czyści i czym konserwuje maszynkę. Pół biedy jeśli trafimy na takie mięso mielone. Jeszcze gorszy produkt oferują markety. Jest ono pakowane i naszpikowane koserwantami, stabilizatorami, poprawiaczami smaku. Zdajemy sobie sprawę jaki to ma wpływ na nasze zdrowie. Mając na uwadze powyższe wady gotowego mielonego mięsa sklepowego, konsumenci najczęściej mielą samodzielnie mięso. Własnoręcznie zmielone mięso to pewność tego co jemy.

Zainwestuj we własną maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli wybierzesz solidną maszynkę, posłuży Ci przez wiele lat. Koszt ręcznej maszynki waha się od kilkudziesięciu do trzystu złotych. Proste i tanie urządzenie ułatwia codzienną pracę w kuchni.
Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 152 razy | 19-05-2020 |



Ewa gotuje