Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Mazurek Kajmakowy
Czas 90 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
300 g mąki (niepełne 2 szklanki),
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki)
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli
Masa kajmakowa:
- 500 g cukry
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- bakalie
Mazurek Kajmakowy - sposób wykonania:
Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pd koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę a na brzegach przyklej wałeczki. Piecz 15 - 20 minut, na złoty kolor w nagrzanym do 180 C piekarniku.
Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny (jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszek słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodo. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu). Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj je plastikową łopatką. Wyrównaj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową, możesz ewentualnie samodzielnie zrobić pomadkę kakaową.
Wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyć dekoracje w kształcie kratki. Obsyp boki sękatymi i uprażonymi migdałami. Na wierzchu ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski, sękatymi orzechami laskowymi i rodzynkami.
Porada końcowa: Utrzyj w misce 200 g masła z 250 g cukru pudru, dodaj 4 żółtka, po jednym ciągle ucierając. Wsyp 50 g kakao i dokładnie wymieszaj Rozsmaruj nożem, maczanym w ciepłej wodzie.
Prześlij przepis ~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 13708 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek Kajmakowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują