Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek orzechowy

Czas 35 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

125 g masła
szklanka mąki krupczatki
szklanka cukru pudru
3 jajka
szklanka zmielonych orzechów
1/3 szklanki cukru pudru
orzechy do udekorowania (całe połówki)

Mazurek orzechowy - sposób wykonania:

Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce masła i ucieramy. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do masy i ucieramy do momentu aż składniki się połączą, na końcu dodajemy orzechy zmielone mieszamy.
Ciasto wałkujemy po czym przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, chwilę ubijamy następnie mieszamy ją z grubo posiekanymi orzechami (ilość w zależności od uznania).
Mazurek wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.


Prześlij przepis

mewa80 | 13-04-11 | Czytano: 13183 razy | komentarzy [0]
Mazurek orzechowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Mazurek orzechowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek orzechowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje