Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Mazurek orzechowy
Czas 60 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Szklanka mielonych orzechów laskowych
5 jajek
6 łyżek cukru
Pół szklanki tartej bułki
Dżem, najlepiej morelowy lub wiśniowy
Orzechy laskowe, lukier do dekoracji
Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki gorącej wody
Mazurek orzechowy - sposób wykonania:
Na parze ubijamy jajka z cukrem i łyżką wody. Gdy masa będzie puszysta, i podwoi objętość studzimy pianę, dodajemy orzechy i bułkę tartą.
Przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub folią aluminiową (wysmarowaną tłuszczem).
Pieczemy 15-25 minut w 175 st C. Po ostudzeniu ciasto należy przekroić na pół i przełożyć dżemem.
Mazurka polewamy lukrem, i ozdabiamy orzechami laskowymi.
Prześlij przepis Kamiś | 06-04-12 | Czytano: 5285 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek orzechowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują