Strona główna >> Desery >> Ciasta

Mazurek orzechowy

Czas 60 minut Porcji 8 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Szklanka mielonych orzechów laskowych
5 jajek
6 łyżek cukru
Pół szklanki tartej bułki
Dżem, najlepiej morelowy lub wiśniowy
Orzechy laskowe, lukier do dekoracji

Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki gorącej wody

Mazurek orzechowy - sposób wykonania:

Na parze ubijamy jajka z cukrem i łyżką wody. Gdy masa będzie puszysta, i podwoi objętość studzimy pianę, dodajemy orzechy i bułkę tartą.
Przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub folią aluminiową (wysmarowaną tłuszczem).

Pieczemy 15-25 minut w 175 st C. Po ostudzeniu ciasto należy przekroić na pół i przełożyć dżemem.
Mazurka polewamy lukrem, i ozdabiamy orzechami laskowymi.


Prześlij przepis

Kamiś | 06-04-12 | Czytano: 5214 razy | komentarzy [0]
Mazurek orzechowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Mazurek orzechowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek orzechowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje