Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Mazurek orzechowy z miodem
Czas 90 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność trudne
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- pół kostki masła (10 dag)
- 35 dag orzechów włoskich
- dwie i pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko i 5 białek
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- bakalie i owoce do dekoracji
- tłuszcz/oliwa do formy
Mazurek orzechowy z miodem - sposób wykonania:
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtko i pół szklanki cukru pudru. Wszystko razem zagniatamy, owijamy w folię, a następnie wkładamy na około pół godziny do lodówki.
W tym czasie siekamy bardzo drobno orzechy. Wydrążamy miąższ wanilii. Ubijamy białka z resztą cukru na parze, cały czas ubijając studzimy. Kolejno podgrzewamy miód, do którego wsypujemy wanilią i posiatkowane orzechy. Dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy formując brzeg na naoliwioną formę.
Pieczemy około 10 minut w temp. 180°C. Następnie wykładamy masą orzechową, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Mazurek dekorujemy bakaliami i owocami.
Smacznego :-)
Prześlij przepis ~Gosc | 20-03-10 | Czytano: 35363 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek orzechowy z miodem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują