Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Mazurek śliwkowy
Czas 30 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny np. Kasi
Do przełożenia:
1 słoik powideł śliwkowych,
20 dkg śliwek suszonych bez pestek,
ok. 150 ml alkoholu{ wódki, whisky, rumu}, słoik nutelli,
orzechy, migdały do dekoracji.
Mazurek śliwkowy - sposób wykonania:
Suszone śliwki zostawiamy zamoczone w alkoholu najlepiej na noc.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części . Rozwałkowujemy jedną część, wykładamy na średniej wielkości prostokątną blaszkę, smarujemy powidłami, na to drugą rozwałkowaną część ciasta, smarujemy powidłami i posypujemy drobno pokrojonymi śliwkami razem z alkoholem, w którym się moczyły. na to trzecią część ciasta. Pieczemy w ok. 180 st. około 40 minut na złoty kolor.
Gorące smarujemy nutellą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
Przepis podała A. Mazurek.
Prześlij przepis ~Gosc | 14-04-11 | Czytano: 8368 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek śliwkowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują