Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z bakaliami

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

ciasto:
200 g mąki pszennej
4 jajka
150 g cukru pudru
150 g masła
krem:
250 g masła
100 g cukru pudru
20 g kakao
3 jajka
gotowa polewa czekoladowa
200 g orzechy, rodzynki (alkohol do ich namoczenia), skórka kandyzowana (pomarańczowa)
gotowa polewa czekoladowa

Mazurek z bakaliami - sposób wykonania:

Bardzo smaczny mazurek, przepis jest niezwykle prosty a ciasto wyśmienite.
Na co najmniej 3 godziny wcześniej należy wyjąć masło z lodówki. Następnie ucieramy je z cukrem, gdy utrze się na puch dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą pieczemy oddzielnie w 180 stopniach C aż się ze złoci.
Jajka ubijamy na parze, dodajemy cukier, mieszamy. Ciepłe masło ucieramy z jajkami, dodajemy kakao, do masy dodajemy posiekane bakalie (część zostawiamy do dekoracji) i rodzynki (wcześniej namoczone na noc w rumie). Kremem przekładamy upieczone i przestudzone placki, na wierzch wylewamy gotową polewę czekoladową.
Dekorujemy bakaliami.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 21-03-11 | Czytano: 10519 razy | komentarzy [0]
Mazurek z bakaliami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje