Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Mazurek z kajmakiem
Czas 35 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
3 szklanki mąki
2 kostki masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
kieliszek koniaku
1 tabliczka mlecznej czekolady
bakalie do dekoracji
Mazurek z kajmakiem - sposób wykonania:
Mazurek z kajmakiem został przeze mnie wypróbowany w zeszłym roku i przyznam, że jest wyśmienity, zresztą jest świąteczną propozycją Magdy Gessler. Mazurek jest niezwykle prosty do wykonania, polecam więc szczególnie początkującym kucharkom.
Mąkę siekamy z masłem, gdy powstanie kruszonka dodajemy pozostałe składniki i ponownie siekamy, gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją na minimum 4 godziny do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy prostokątnej. Ciasto jest płaskie, dlatego krótko je pieczemy na jasno złoty kolor w temperaturze 200 stopni C. przez 20 minut.
Puszkę z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Gotową masę miksujemy z koniakiem i smarujemy nią ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy w suchej kąpieli (można w tym momencie dodać 3 łyżki mleka), gotową masą dekorujemy ciasto.
Masę kajmakową możemy też uzyskać poprzez rozpuszczenie w kąpieli wodnej pół kg cukierków krówek :-)
Prześlij przepis asieńka | 23-03-11 | Czytano: 54124 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek z kajmakiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują