Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Mięso w sosie chrzanowym
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 50 zł
Składniki:
1,5 kg wołowiny (krzyżowa lub szponder)
4 szklanki wrzątku
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, kawałek kapusty)
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
sos chrzanowy:
łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
szklanka wywaru wołowego
szklanka śmietanki 30%
3 łyżki chrzanu
sok z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli
puree:
ziemniaki
łyżka masła
3 łyżki śmietanki
Mięso w sosie chrzanowym - sposób wykonania:
Pyszne mięso w sosie chrzanowym z programu Ewa Gotuje.
Sztukę mięsa myjemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy i obsmażamy (bez użycia tłuszczu) mięso z każdej strony. następnie mięso zalewamy wrzątkiem, dodajemy włoszczyznę oraz cebulę (przekrojoną na pół i podpieczoną na gazie). Dodajemy też ziele angielskie, liść laurowy i sól. Mięso dusimy w szybkowarze 20 minut natomiast w tradycyjnym garnku około2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Na maśle zasmażamy mąkę, dodajemy wywar wołowy i śmietanę, sos dusimy aż nieco zgęstnieje wówczas dodajemy chrzan , doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą i cukrem.
Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowym oraz puree (ziemniaki ugniatamy z masłem i śmietanką).
Prześlij przepis mewa80 | 15-10-11 | Czytano: 55201 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mięso w sosie chrzanowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują