Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Dziczyzna Mięso z dzika duszone w winie
Składniki:
1 kg dziczyzny (szynka)
butelka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
3 ząbki czosnku
8 suszonych śliwek
przyprawy: to co mamy aktualnie pod ręką :) czyli : sól (koniecznie), pieprz, zioła np. prowansalskie (koniecznie), oregano itp
olej
Mięso z dzika duszone w winie - sposób wykonania:
Dziczyznę myjemy i osuszamy - nacieramy przygotowaną marynatą powstałą z rozmieszania przypraw w odrobinie oleju, nie należy żałować ziół, do marynaty należy również dodać wyciśnięty ( lub drobno pokrojony ) czosnek. Po natarciu mięso wstawiamy na minimum 2 dni do lodówki.
Następnie wlewamy wino do garnka, mięsko nacinamy i upychamy do środka śliwki suszone, obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju następnie umieszczamy w przygotowanym winie.
Dusimy pod przykryciem aż będzie mięciutkie ( około 1,5 h) przewracając od czasu do czasu.
Przepis sprawdzony i wielokrotnie wypróbowany :-)
Prześlij przepis mewa80 | 26-04-10 | Czytano: 39990 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Mięso z dzika duszone w winie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują