Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Dziczyzna

Mięso z dzika duszone w winie

Składniki:

1 kg dziczyzny (szynka)
butelka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
3 ząbki czosnku
8 suszonych śliwek
przyprawy: to co mamy aktualnie pod ręką :) czyli : sól (koniecznie), pieprz, zioła np. prowansalskie (koniecznie), oregano itp
olej

Mięso z dzika duszone w winie - sposób wykonania:

Dziczyznę myjemy i osuszamy - nacieramy przygotowaną marynatą powstałą z rozmieszania przypraw w odrobinie oleju, nie należy żałować ziół, do marynaty należy również dodać wyciśnięty ( lub drobno pokrojony ) czosnek. Po natarciu mięso wstawiamy na minimum 2 dni do lodówki.

Następnie wlewamy wino do garnka, mięsko nacinamy i upychamy do środka śliwki suszone, obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju następnie umieszczamy w przygotowanym winie.
Dusimy pod przykryciem aż będzie mięciutkie ( około 1,5 h) przewracając od czasu do czasu.

Przepis sprawdzony i wielokrotnie wypróbowany :-)


Prześlij przepis

mewa80 | 26-04-10 | Czytano: 39990 razy | komentarzy [0]
Mięso z dzika duszone w winie komentarz



Opinie i komentarze na temat Mięso z dzika duszone w winie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Mięso z dzika duszone w winie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje