Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Migdałowiec siostry Anastazji
Czas 50 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 duże opakowania krakersów
Krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 niesłodzony budyń śmietankowy
25 dag masła
1 jajko
Wierzch:
pół litra śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
10 dag płatków migdałowych
1 puszka mleka skondensowanego (słodzone)
Migdałowiec siostry Anastazji - sposób wykonania:
To ciasto bardzo mnie zaintrygowało,po zrobieniu okazało się, że słusznie :). Słodka masa świetnie komponuje się ze słonymi krakersami, ogólnie ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga pieczenia.
Zrobienie zaczynamy od gotowania puszki mleka przez 3 godziny aby uzyskać gęsty kajmak. Puszka w trakcie gotowania musi być stale przykryta wodą. W sklepach można tez kupić gotowa masę kajmakową.
Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru (uwaga aby nie przypalić).
W 1,5 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a po zagotowaniu wlewamy wolnym strumieniem ciągle mieszając rozprowadzoną w mleku mąkę z pozostałymi dodatkami, dokładnie tak jak gotuje się budyń. Budyń musi być gęsty. Masę studzimy, masło ucieramy następnie (wciąż ucierając) dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyniu aż do jego wyczerpania. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, studzimy. Ubijamy śmietanę ( z 30stki ), po ubiciu dodajemy wystudzoną (ale nie zastygnięta) żelatynę.
Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia a następnie krakersy, na to wykładamy masę budyniową, na to krakersy, następnie karmel, krakersy, warstwy kończy bita śmietana którą posypujemy migdałami. Ciasto musi postać aby warstwy przeszły sobą.
Uwaga dotycząca kajmaku: gotowy kajmak ma konsystencję niemalże kauczuku, ciężko go rozsmarować na kruchych krakersach. Aby nieco zmienić mu konsystencję podgrzałam go w kąpieli wodnej i dodałam łyżkę mleka, wymieszałam na jednolitą konsystencję. I nie było problemu z rozprowadzeniem go na cieście.
Prześlij przepis asieńka | 19-11-10 | Czytano: 68616 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Migdałowiec siostry Anastazji prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują