Strona główna >> Desery >> Ciasta

Milky way

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:
1/2 szkl.mleka
3/4 szkl.cukru
2 op.cukru waniliowego
2 szkl.pełnego mleka w proszku
25 dag.masła (lub ostatecznie margaryny)

Milky way - sposób wykonania:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i kakao, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę (25/36cm.) włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 29min.w 170"C, ostudzić i podzielić na 2 części.

Masa: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,ostudzić. Miękką margarynę utrzeć
na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę i przykryć drugą częścią. Wierzch polać polewą i schłodzić w lodówce.
Edit Mewa80
Proponuję przepis na polewę do ciasta z naszej strony.



Prześlij przepis

| 05-07-10 | Czytano: 387094 razy | komentarzy [46]
Milky way komentarz



Opinie i komentarze na temat Milky way kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

46 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Milky way prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-07-25 15:54

bardzo dobre pychotka:)

Autor
ekstra
2010-11-25 14:23

bardzo dobry

Autor
Tytul
2010-11-26 21:10

Jakaś rzadka polewa mi wyszła :( mam nadzieję że w lodówce zgęstnieje...

Autor
Polewa
2010-11-26 21:20

Na przyszłość proponuję skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu na polewę do ciasta :)
Link znajduje się pod przepisem na ciasto - właśnie dodałam.

Autor
mag
2011-01-17 1:46

Szybko i łatwo można je zrobić, a smakuje rewelacyjnie :)

Autor
milky way
2011-01-22 16:55

przepyszne ciasto! bardzo szybkie i łatwe! polecam

Autor
Tytul
2011-02-09 22:42

bardzo dobre:}

Autor
Tytul
2011-03-15 12:35

Bardzo dobre, i proste nawet dla poczatkujacych. Moja mala sugestia zeby do masy dac 1/2 szklanki max cukru.

Autor
ASIA
2011-03-22 20:46

PYSZNE CIASTO ALE FAKTYCZNIE MAKSYMALNIE POL SZKLANKI CUKRU DO MASY BO JEST ZA SLODKA

Autor
Tytul
2011-03-26 10:33

ciasto dobre w smaku, ale biszkopt nie jest puszysty, a masa wylała się. dopiero po trzymaniu całą noc w lodówce trochę zastygła...

Autor
milky way
2011-03-26 10:48

ja robiłam i mi się nic nie wylewało. Mało tam jest składników płynnych - tylko pół szklanki mleka. Ciasto faktycznie - przepyszne!
Pozdrawiam :-).

Autor
Tytul
2011-05-03 10:49

bardzo dobry

Autor
madzia
2011-05-20 14:05

super to ciasto

Autor
Tytul
2011-05-25 15:00

troche biszkopt mi nie wyrosl :P

Autor
Tytul
2011-07-28 16:55

dobre, ale ja wolę w batonie ;)

Autor
odnośnie masy...
2011-07-30 21:11

to koniecznie na maśle, bo "kasia" ma za bardzo wyrazisty smak

Autor
milky way
2011-07-30 21:19

słuszna uwaga - edytuje przepis gdyż nie każdy czyta komentarze :-). ZAWSZE i wszelkie masy oraz kremy radzę robić z masłem :-) zamiast margaryny

Autor
Tytul
2011-08-19 16:44

Hmmm... Mnie masa wyszła rzadka, a robiłam wedle przepisu. Nawet po godzinnym trzymaniu w lodówce oraz 15 minutowym trzymaniu w zamrażarce po ukrojeniu zaczęła się ciągnąć niczym krem czekoladowy. Jest jakaś rada na to?

Autor
milky way
2011-08-19 17:01

hmm..wygląda na to, że jednak masa jeszcze nie zastygła. Proszę potrzymać (w lodówce) ciasto do jutra, nie ma opcji, żeby była płynna. W masie jest zbyt mało płynnych produktów by masa nie zastygła.
Może to wina masła/margaryny? Teraz często produkuje się masło które ma być miękkie nawet po wyjęciu z lodówki. Proszę zwracać uwagę aby masło było "extra" i nie używać żadnych miksów - przynajmniej do kremów i ciast.

Autor
Tytul
2011-08-20 9:37

Dziękuję za radę :) Rzeczywiście ciasto, a raczej masa jest dzisiaj taka jaka powinna być. Co do masła to się zgodzę, bo żyjemy w czasach gdzie 1 kostka masła na 10 jest prawdziwym masłem. Niestety pewnie trafiłam na takie z domieszką czegoś. (Kiedy jestem w supermarkecie to sama badam jakość naciskając palcem kostkę masła, ale nie zawsze się utrafi.)

Autor
Tytul
2011-08-21 14:15

Polecam dać troszke bitej śmietany na wierzch ! Ciasto pyyyyyyyyyszne

Autor
Tytul
2011-09-10 12:47

Faktycznie pychotka. Zrobiłam tylko biszkopt z budyniami rownież z przepisu na tej stronce.

Autor
Tytul
2011-09-16 17:16

To ciasto jest pyszne ;)

Autor
Tytul
2011-09-21 13:35

Mogłabym jeśc to ciasta na śniadanie , obiad i kolacje aż tak mi smakuje mniam :))

Autor
Tytul
2011-09-22 19:37

masa wychodzi płynna gdy jest zbyt długo miksowana, niezależnie od ilości plynnych składników- wiem z doświadczenia

Autor
Tytul
2011-09-29 15:21

Jezeli chodzi o biszkopt to wyszedł ładny i bardzo smaczny a jeśli chodzi o mase to wyszła mi bardziej jak lukier xD
Pozdrawiam ;)

Autor
Pilnie:)
2011-12-03 17:48

A jeżeli nie ma się masła, a w lodówce widnieje tylko margaryna 'tortowa' i 'kasia' to która lepsza? tak w ostateczności?

Autor
milky way
2011-12-03 18:26

hmm. W takim przypadku chyba bez znaczenia która, chociaż chyba wolałabym Kasię :-)

Autor
Tytul
2011-12-04 16:18

jezeli jest to margaryna tortowa z biedronki to lepiej wybierz kasie najlepsza margaryna to palma na ktorej jest murzynek

Autor
milky way
2011-12-21 16:14

moja rada: sprawdzona margaryna to palma z murzynkiem. ja wszystkie kremy i ciasta kruche z nią robię i zawsze się udają. a jeśli chodzi o krem do milky waya to ja mam w przepisie jeszcze 2 łyzki kakao i zawsze tak robię i jest pyszny. a wierzch ciasta smaruję powidłami lub konfiturą z róży i dopiero leję polewę. polecam sprawdzone

Autor
Tytul
2012-02-04 13:21

Przepisy są napisane w sposób zrozumiały. Dziękuję za bardzo, ale dlaczego nie mogę ich sobie skopiować wyłącznie do użytku domowego. Musze je przepisywać lub co chwila biegać do komputera.Pozdrawiam. Barbara

Autor
ciasto
2012-02-04 13:42

niestety, usługa kopiowania została zablokowana na stronie ze względu na notoryczne kradzieże, z którymi nie byliśmy już w stanie inaczej walczyć.
Niemniej przepis można wydrukować i trzymać w kuchni :-)
Polecam ciasto jest szybkie i bardzo smaczne :-)

Autor
Pyszne!
2012-02-13 14:50

Niebo w gębie.Pyszne ciasto.Moja babcia stala sie wielka fanka Milky Way.

Autor
mniam
2012-02-20 17:54

to było przepyszne:):):). moje dzieci to uwielbiają !! to super przepis.:;)

Autor
Tytul
2012-02-23 22:48

Ile czasu powinnam mniej więcej czekac, aż ciasto się ostudzi?:)

Autor
porada
2012-02-26 17:55

co mozna zrobic aby masa nie byla taka rzadka? czego dodac?

Autor
milky way
2012-02-26 19:08

nie wiem bo szczerze to tyle razy robiłam to ciasto a masa nigdy nie była rzadka

Autor
:)))
2012-04-07 15:26

Pycha:) Ciasto pieknie urosło, masa idealnie gesta, zrobie polewe i jutro zbieram pochwały:)

Autor
Tytul
2012-07-28 20:00

Ciasto bardzo dobre i łatwe do zrobienia. Co do masy to ja dodaję Kasię i według mnie jest ok. Polecam i życzę smacznego :)

Autor
Tytul
2013-01-02 16:40

Ciasto super! Tylko do masy radze dac mniej cukru bo strasznie słodka wychodzi.Smacznego!

Autor
Tytul
2013-01-11 16:30

Super ciasto,wszystkim smakowalo.Polecam bo jest pyszne:) Napewno jeszcze nie raz je zrobie....

Autor
Bezglutenowa.
2013-06-03 11:16

Nie wiem jak Wam to wychodzi płynne... Moja masa była zbitaod razu po miksowaniu a teraz po nocy w lodówce jest po prostu sztywna ! :) Ciasto przepyszne ! Informuje też wszystkich celiakowców, że jest to ciasto w sam raz dla nas ;)
A Waszą stronę dodałam juź do zakładek i dalej będę próbować tutejszych słodkości ;) Pozdrawiam.

Autor
wera
2015-10-11 19:27

ja to pyszne ciasto robilam pare razy ,i za kazdym razem bylo pycha

Autor
gosc
2016-07-23 17:33

bardzo dobre

Autor
Kasia
2016-12-30 15:22

Na jaka blachę jest ten przepis? Na tradycyjna?

Autor
Asieńka
2016-12-30 17:37

Tak na tradycyjną blachę ok 22 na 35 cm.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje