Strona główna >> Desery >> Ciasta

Miodownik

Czas 25 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kostki masła
2 czubate łyżki miodu
szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 jajka

krem:
pół litra mleka
budyń waniliowy
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
50 g rodzynek

Miodownik - sposób wykonania:

Tradycyjny miodownik z kremem budyniowym, choć zamiast niego wystarczy placki przełożyć bitą śmietaną lub innym kremem wg własnej receptury.

Do garnka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy miód i cukier puder, gotujemy 5 minut mieszając.
Następnie masę studzimy, gdy będzie ciepła lae nie gorąca dodajemy do niej mąkę sodę i jajka - miksujemy.

Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy oddzielnie w tortownicy przez około 15 minut w temperaturze około 170-180 stopni C.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ugotowanego i ostudzonego budyniu, ciągle mieszając aż do jego wyczerpania. Następnie dodajemy sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, mieszamy.
Przestudzone placki przekładamy kremem, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin aby "przeszło" kremem.
Wspaniałe ciasto :)


Prześlij przepis

mewa80 | 03-10-10 | Czytano: 96203 razy | komentarzy [6]
Miodownik komentarz



Opinie i komentarze na temat Miodownik kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

6 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Miodownik prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-02-06 15:19

czy koniecznie trzeba dzielic ciasto na trzy czesci?bo dla mnie to troche bezsensu. Czy nie mozna razem upiec i potrzymac dluzej w piekarniku?

Autor
miodownik
2011-02-06 17:43

można :-)na pewno, tylko może ciężko potem przekroić, nie wiem bo ja zawsze piekę oddzielnie :)

Autor
miniasia001
2011-03-25 16:37

Ciasto pychota! Polecam wszystkim!
Tylko ja upieklam nie w tortownicy (bo pierwszy placek wydawal mi sie za gruby) tylko w blaszce jak do karpatki, nie tej duzej tylko troche mniejszej, ale nastepnym razem sprubuje w duzej.
To ciasto znam tez pod nazwa `cudak` z masa z kaszy mannej.
I polecam jeszcze polewe czekoladowa i obsypac wiurkami.
Polewa:
6 lyzek mleka/wody
8 lyzek cukru
4 lyzki kakao
10 dkg masla
Wszystkie skladniki laczymy w garnku, gotujemy kilka minut mieszajac. Ostudzona polewamy ciasto. na koniec obsypujemy wiurkami.

Autor
orzeszek
2011-03-26 16:22

robię masę orzechowa , miele włoskie orzechy , zalewam gorącym mlekiem by sęczniały i łądnie pachniały , ucieram masło z cukrem i dodaje do tego sparzone orzechy. Wierzch ostatnego placka też smaruje tą masą i rysuje szachownice taka jak wielkość jednego ciastka taka kratke na przemian posypuje tartą gorzką czekolada i platkami migdałow

Autor
miodownik
2013-12-12 17:23

4 szkl maki chyba troche za duzo, nie moglam tego zmiksowac - masakra ,a teraz czekam na efekt ale nie wierze ze cos z tego wyjdzie.

Autor
Tytul
2014-02-22 20:57

pyszny ten miodownik tylko trzeba miks. na gazie

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje