Strona główna > > Porady kulinarne

Na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt do małej gastronomii

Podjęcie decyzji o otwarciu swojego własnego lokalu gastronomicznego jest bardzo ekscytującym momentem. Niejednokrotnie niestety pod wpływem takiego uderzenia pozytywnych emocji podejmujemy nie do końca przemyślane wybory. W przypadku zakupu wyposażenia warto nieco je ostudzić i poświęcić dużo czasu na dokładną analizę wymaganych sprzętów czy mebli. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy niewielkiej gastronomii.

Na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt oraz meble do niewielkiej gastronomii ? Pomożemy podjąć mądrą decyzję podczas zakupów. Przemyślana inwestycja w wyposażenie jest inwestycją w przyszłość lokalu.

Urządzenia chłodnicze - lady i witryny


To jedne z najbardziej niezbędnych elementów wyposażenia małej gastronomii. Wszelkiego rodzaju urządzenia chłodnicze umożliwiają ekspozycję przygotowanych potraw i deserów w odpowiednich warunkach temperaturowych i higienicznych. Wybierając ladę lub witrynę z funkcją chłodzenia do swojego lokalu, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na ich gabaryty. Niewielka powierzchnia kawiarni czy restobaru znacznie ogranicza możliwości. Nie mniej istotna jest wygoda ich użytkowania. Jeśli w lokalu ma być dostępna samoobsługa, goście muszą mieć komfortowy dostęp do prezentowanych dań czy napojów.


Meble gastronomiczne do małego lokalu


W tym przypadku łatwo skusić się na odkupienie mebli używanych. Kupujący zwraca uwagę przede wszystkim na ich rozmiar i dostosowanie do rodzaju swojego lokalu, zapominając o kilku dodatkowych, bardzo ważnych kwestiach:



  • Wytrzymałość - materiał, z którego są wykonane meble gastronomiczne, ma ogromne znaczenie niezależnie od rozmiaru lokalu. Najlepszą jakość oferuje stal nierdzewna, odporna nie tylko na korozję, ale i uszkodzenia mechaniczne.

  • Łatwość czyszczenia – czystość jest wizytówką lokalu. Stoły, okapy czy lady łatwo przyciągające zabrudzenia są niestety bardzo trudne w utrzymaniu w czystości. Złym wyborem są także bogato rzeźbione krzesła i blaty, które choć wyglądają efektownie, chowają kurz i brud w licznych szczelinach, wyglądając niechlujnie.



Sprzęt gastronomiczny do niewielkiego lokalu


Chociaż mała gastronomia obsługuje znacznie mniejszą ilość gości od dużych restauracji, to w dalszym ciągu wymaga dostępu do jak najlepszego sprzętu. To przede wszystkim:



  • Wytrzymałe naczynia do przyrządzania potraw - żeliwne i ze stali nierdzewnej najtrudniej ulegają uszkodzeniu i bardzo dobrze trzymają ciepło.

  • Pojemna lodówka o niewielkich gabarytach,

  • Sprzęty do obróbki termicznej o wysokich parametrach - gofrownice, opiekacze, urządzenia do kebaba czy hot-dogów, grille, rożna do mięsa, kuchenki mikrofalowe; to sprzęty, z których lokal będzie korzystał najczęściej. Muszą cechować się wysoką wytrzymałością; nadmierna oszczędność finansowa może się wiązać z częstą awaryjnością i niską jakością działania.


Warto postawić na sprzęt dobrej jakości nie tylko w przypadku profesjonalnego lokalu, ale także małej gastronomii. Zainwestowane pieniądze z pewnością zwrócą wraz z gronem zadowolonych klientów. Profesjonalne urządzenia i akcesoria dla gastronomii można znaleźć między innymi na gastro-swiss.pl/cukiernia/akcesoria-cukiernicze


W każdym przypadku należy pamiętać przede wszystkim o tym, że inwestycja w wyposażenie jest inwestycją w całą przyszłość lokalu. Oszczędzanie na jakości zostanie szybko zauważone przez gości, co z pewnością będzie się wiązało z szybkim rozniesieniem się negatywnej opinii na temat lokalu. Warto postawić na droższe, ale niezawodne rozwiązania, które będą odczuwalne podczas próbowania serwowanych potraw.


~Gosc | Czytano 790 razy | 31-08-2020 |



Ewa gotuje