Strona główna > > Porady kulinarne

Naczynie Dewara - wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

Pomocne wszędzie tam, gdzie potrzebne jest utrzymanie stałej, niskiej temperatury. Choć wyglądem może przypominać popularny termos, zdecydowanie się od niego różni. Nie tylko wyglądem i przeznaczeniem, ale również zaawansowaniem technologicznym. Naczynie Dewara - dowiedz się czegoś więcej o tym sprytnym pojemniku do zastosowań kriogenicznych. Sprawdź, czym się kierować przy jego zakupie!

Naczynie Dewara - czym jest i jak jest zbudowane?

Naczynie Dewara to pojemnik służący do przechowywania i transportowania ciekłych gazów. Jego nazwa wywodzi się od nazwiska wynalazcy. Najczęściej jest używany do magazynowania ciekłego azotu. Jednak dzięki specjalnej budowie naczynia, pozwala ono na przechowywanie w nim również innych gazów, mających inną temperaturę niż otoczenie. Mogą to być argon, tlen, czy ciekły hel.


Naczynie zbudowane jest z metalu. Składa się z dwóch wewnętrznych ścianek, pomiędzy którymi znajduje się próżnia. Dzięki temu wymiana ciepła między gazem wewnątrz a otoczeniem jest niemożliwa. Dodatkowo posrebrzane ścianki naczynia umożliwiają również dostęp promieniowania podczerwonego.


Czym się kierować przy wyborze?

Podczas zakupu naczynia Dewara, przede wszystkim zwracaj uwagę na bezpieczeństwo produktu, poparte odpowiednimi atestami. To samo tyczy się ciekłego azotu, którym będziesz wypełniać butlę. Zaopatruj się tylko w najwyższej jakości gaz, ze sprawdzonych źródeł. Pamiętaj także o doborze odpowiedniej pojemności naczynia, dostosowanej do swoich potrzeb. Optymalna pojemność to około 30 litrów.


Zwracaj uwagę na wysoką jakość wykonania i solidną konstrukcję naczynia. Bardzo ważną kwestią jest też szczelny korek, który uniemożliwi odparowywanie i ulatnianie się azotu. Jeśli pojemnik będzie często transportowany i przenoszony, przed zakupem sprawdź jego wymiary oraz wagę.



Jak i gdzie używać pojemnika próżniowego?

naczynia ulotka

Przed całkowitym napełnieniem naczynia, należy najpierw stopniowo schłodzić jego zbiornik. W tym celu napełnij go małą ilością gazu i pozostaw na 20 minut. Następnie możesz napełnić już cały zbiornik.


Gdzie i komu przyda się naczynie Dewara? Wszędzie tam, gdzie niezbędne jest stosowanie ciekłego azotu. W gastronomii, w salonach kosmetycznych i SPA, gabinetach medycznych, w przemyśle spożywczym i w ochronie zdrowia.


Jeśli stoisz przed wyborem niezawodnego naczynia Dewara do swojego miejsca pracy, wiesz już, na co zwracać uwagę i czym się kierować. Warto dokonać trafnego wyboru, gdyż właściwie użytkowany pojemnik próżniowy to zakup na wiele lat.


Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 48 razy | 01-04-2021 |



Ewa gotuje