Strona główna > > Porady kulinarne

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni indyjskiej

Jedzenie to coś, bez czego nie może obyć się żaden człowiek. Jest ono niezbędne do podtrzymywania życia, podobnie zresztą jak i woda. Nie oznacza to jednak, że spożywamy je z przymusu. Każdy posiłek może być bowiem dla nas źródłem przyjemności jeśli zważymy na to, jakie bogactwo smaków jest w stanie zaoferować nam niejedna kuchnia świata.

Kuchnie światowe oraz najpopularniejsze przyprawy w kuchni indyjskiej są różne. O ich odmienności i charakterystycznych cechach z pewnością można poczytać między innymi tutaj: https://nawakacje.eu/kuchnie-swiata/. W tym artykule wzrok natomiast pada konkretnie na kuchnię indyjską, która swoim smakiem i aromatem, podbija serca ludzi na całym świecie.

Garam masala - niezbędnik kuchni indyjskiej

Ostatnimi czasy przyprawa garam masala, coraz częściej pojawia się również na polskim rynku. W Indiach uważana jest ona niemalże za świętość. W każdym domu tworzona jest własna indywidualna mieszanka, chociaż są one do siebie zazwyczaj podobne. Zawierają bowiem kilka określonych składników, choć ich ilość jest tutaj ju wynikiem własnej inicjatywy osoby, która ją tworzy. W skład takiej mieszanki wchodzi między innymi: cynamon, pieprz czarny, kminek oraz kardamon. Przyprawa ta musi zostać odpowiednio wymieszana, aby wszystkie jej elementy mogły wzajemnie się przenikać. Daje ona unikatowy smak każdej potrawie, ale ma także pozytywny wpływ na zdrowie. Ma między innymi działanie przeciwzapalne i poprawia także metabolizm.


Przyprawy kuchni indyjskiej - jakich używa się najczęściej?

Kuchnia indyjska nie może istnieć bez przypraw. To właśnie one są całą esencją tej nietypowej kultury i odgrywają dużą rolę w życiu tych osób. Stanowią niejako element ich tożsamości. W kuchni tej wykorzystuje się na dużą skalę kurkumę, gałkę muszkatołową, chilli, kolendrę, cynamon, imbir, kumin oraz kardamon.


Na bazie tych aromatycznych składników powstają popularne obecnie również w Polsce pasty curry. Zazwyczaj w ich skład wchodzi chili, szalotka, olej, kolendra, czosnek, trawa cytrynowa, skórka z limonki, czosnek oraz imbir. Wszystko to w odpowiednich proporcjach, pozyskane z odpowiednich składników, tworzy bajeczną kompozycję smakową. Danie curry jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, które na stałe zagościło obecnie również na polskich stołach.



curry


Jak przygotowuje się curry?

W Polsce bazuje się na postach curry, w Indiach przygotowanie tego dania wygląda natomiast nieco inaczej. Na samym początku marynuje się mięso w soku z cytryny lub limonki oraz łyżeczce kurkumy. Do tego dodawana jest łyżeczka garam masala, łyżeczka kuminu oraz odrobina soli.


Sos natomiast powstaje z passaty pomidorowej lub pomidorów, czosnku, cebuli, mleczka kokosowego, imbiru, cynamonu, garam masala, słodkiej papryki i masła klarowanego.


Więcej o kuchni indyjskiej przeczytasz tutaj. Kuchnia ta jest godna poznania chociażby ze względu na jej unikatowość. Jest ona głęboko zakorzeniona w sercach i umysłach tamtejszych ludzi. Z tego też względu każde danie jest wynikiem miłości do osób, dla których przygotowuje się posiłek.

Artykuł partnerski


~Gosc | Czytano 817 razy | 31-12-2020 |



Ewa gotuje