Strona główna > > Porady kulinarne

Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy

Mała czarna, latte, cappuccino, mocha - to tylko niektóre z rodzajów kaw, po które sięga się często, gdy dopada Cię zmęczenie lub chcesz pobudzić umysł. Filiżanka tego naparu może znacząco pobudzić nas do działania. Nikogo nie dziwi fakt, że napój ten jest tak bardzo popularny i łatwo dostępny. Przygotowuje się go zazwyczaj z palonych, a później zmielonych ziaren kakaowca. Zwykle podawany jest na gorąco, ale w wersji na zimno też ma swoich zwolenników.

Duża dowolność w wyborze metod parzenia kawy przyczyniła się znacząco do jej wypromowania wśród różnych grup społecznych. Warto wypróbować zatem rozmaite jej warianty. Kawa sposobami parzenia niewątpliwie przyciąga uwagę. Tylko od którego można zacząć? Jeżeli zastanawia Cię - jakie są sposoby parzenia kawy, które wybierane są najczęściej, to poniżej zostaną one opisane.

Tradycja zawsze w modzie, czyli klasyczne sposoby parzenia kawy

Do najpopularniejszych metod parzenia kawy należą ekspresy. Urządzenia te można spotkać w niemal każdym miejscu, gdzie serwowany jest ten napój. Takie maszyny nie sprawiają większych trudności z obsługą i nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów ekspresów - ciśnieniowy, przelewowy oraz kolbowy. Różnią się one od siebie kilkoma cechami. Jeżeli chodzi o urządzenie, ciśnieniowe jest najbardziej zautomatyzowane. W środku ma wbudowany młynek, który mieli ziarna oraz spieniacz do mleka. Wystarczy wybrać opcję, która Cię interesuje, nacisnąć odpowiedni przycisk i napar robi się sam.

Jeżeli zależy nam na czasie, jest to jeden z szybszych sposobów parzenia kawy. Ponadto możesz wybrać trudniejszy do zrobienia napój, jak choćby latte macchiato, a urządzenie zrobi je bez problemu za Ciebie. Aby przygotować napar w ekspresie przelewowym lub kolbowym należy zmielić wcześniej ziarna. Możesz użyć do tego elektrycznego lub ręcznego młynka do kawy. Jeżeli chcesz dodać mleka, również trzeba je samemu spienić lub podgrzać. Napój z urządzenia przelewowego ma większą zawartość kofeiny i jest mocniejszy niż ten z kolbowego czy ciśnieniowego. Spowodowane jest to dłuższym czasem parzenia ziaren. Kawa z ekspresów jest popularna już od wielu lat. Śmiało można powiedzieć, że jej picie stało się już tradycją.

Powiew świeżości, czyli alternatywne sposoby parzenia kawy

Od jakiegoś czasu da się zaobserwować, że niektórzy chcą małej odmiany w metodach parzenia kawy. Wraz ze wzrostem zainteresowania jakością, pochodzeniem czy intensywniejszymi smakami ziaren, a co za tym idzie później całego naparu, coraz częściej wybierane się bardziej oryginalne warianty. Zaliczyć do nich można kawiarkę, która często używana jest w domowym zaciszu. Zaparzona w niej kawa ma bogaty i intensywny smak. Robi się ją w czajniczku, który należy podgrzać. Wytwarza się wtedy ciśnienie, odpowiadające za charakterystyczny aromat.

Do innych alternatywnych sposobów na pyszną kawę zalicza się chemex, który działa podobnie do ekspresu przelewowego. Został zaprojektowany przez chemika i wyglądem przypomina narzędzie laboratoryjne. Jest w kształcie klepsydry. Napój z niego jest delikatny i aromatyczny. Oprócz chemexu popularne jest picie kawy z aeropressu, który ma kształt dużej strzykawki. Urządzenie wyciąga z ziaren ich soczystość i nadaje napojowi lekko kwaskowy posmak. Jego obsługa również nie jest skomplikowana.

Sposób parzenia kawy, o którym nie sposób nie wspomnieć to tygielek. Jeżeli jesteś fanem kawy po turecku, to powinieneś z niego skorzystać. Metoda ta pochodzi z XVI wieku i jest wykorzystywana do dzisiaj, co czyni ją jedną z najstarszych. Smak napoju jest bardzo intensywny i należy przełamać go niewielką ilością cukru. Do alternatywnych sposobów parzenia kawy wpisuje się także Drip V60. To japońskie urządzenie ma kształt stożka z otworem u dołu. Wykonany może być z dowolnego materiału: szkła, plastiku, ceramiki czy metalu. Jeżeli użyjemy w Dripie V60 ziaren zmielonych w ręcznym młynku do kawy, uzyskamy łagodny napój z lekkim owocowym posmakiem o bursztynowo-brązowej barwie, podobnej do koloru herbaty.

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 3035 razy | 23-02-2022 |



Ewa gotuje