Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Nalesniki

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 2 cale jajka
- mąka ok szklanki
- szczypta soli i sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mleka
- trochę wody by nie były zbyt tłuste
- łyżeczka cukru

Nalesniki - sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszać by nie było gródek. Najpierw utrzeć jaja potem dodać cukru, potem na zmianę mleko i mąkę i dodać sól i sodę smażyć na bardzo rozgrzanej patelni.

Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym nadzieniem i dekorujemy. Są super, smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 17-05-09| Czytano: 279730 razy |komentarz [21]
Nalesniki komentarz



21 komentarzy

Autor
pyszne !
2009-05-18 15:12

naleśniki sa przepyszne ! polecam !

Autor
Naleśniki
2009-06-07 18:57

A można bez sody tylko dać olej na patelnie??

Autor
Tytul
2009-06-19 23:47

Najpyszniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek miałam w

ustach:-)

Autor
Ja
2009-07-11 19:07

A czy bez sody też wyjdą dobre ??

Autor
pyszne
2009-08-28 13:36

właśnie je jem są leciutkie delikatne a soda daje efekt puszystośći polecam

Autor
Filipek
2009-09-13 18:11

Znakomitosc, ujme to tylko w wyrazach uczuc takich jak milosc i hip hop bo przesadnie smaczne i sycace na pacmana

Autor
beti
2009-12-13 22:01

pyszności...mniam

Autor
Tytul
2010-03-13 20:52

A ile mniej więcej wyjdzie naleśników z tych proporcji?

Autor
Naleśniki
2010-07-06 11:49

Wyjdzie około 4 porcji tak ja masz w informacji na samej gorze przepisu.

Autor
Ja robie bez soli i bez so
2010-09-14 10:00

A mleka dodaje 1 szklanke tak jak mąki. Są super. Basia

Autor
Masakra !
2011-07-29 18:28

Probowalam z siostra je usmazyc, ale niby to geste, niby to zadkie . Nalesniki nie wyszly, jedynie jakies niewymiarowe placki . Szczegolnie nie polecam .

Autor
Tytul
2011-08-12 15:16

Ja jeszcze posmarowałam nalesniki dżemem truskawkowym i naprawdę są znakomite !!

Autor
Świetne
2011-10-08 8:50

Bardzo dobre polecam sam robię i są wyśmienite

Autor
Tytul
2011-11-19 10:53

na czum to się smaży?? bo w przepisie nic nie pisze o tym;(
odpiszcie szybko

Autor
naleśniki
2011-11-19 10:59

naleśniki smażymy na patelni ;-) a jeśli chodzi o tłuszcz to proponuję olej. Z tym, że patelnię tylko smarujemy olejem.

Autor
Tytul
2012-02-19 1:34

Ja powiem tak: Mam 19 lat, jestem w NL, nigdy nie miałem okazji robić nalesników, ten przepis serio mi pomógł i wyszły fajniutkie, zjadłem wszystkie 6 na raz :)

Autor
ulepszona wersja
2012-03-11 0:44

Proponuję na tą ilość ciasta co w przepisie zastosowanie nastepującej proporcji dodatków: 2 łyżeczki kakao (ja dodaję ekspresowe rozpuszczalne firmy Nesquick) i 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, co wywoła nieziemski efekt - mianowicie naleśniki wyjdą ciemnobrązowe, co w połączeniu z nadzieniem z białego sera dfaje na prawdę niesamowite wrażenie wizualne, a smak... niebo w gębie, aha - twaróg (0,5kg) rozprowadzamy w misce z łyżklą śmietany, 2 łyżeczkami cukru lub wiecej jak ktos lubi i paczką cukru waniliowego. Pozdrawiam, Adi

Autor
mary
2012-03-17 10:34

jestem trochę nierozgarnięta jeśli chodzi o gotowanie. Czy woda ma być gotowana?

Autor
naleśniki
2012-03-17 12:06

woda nie musi być gotowana, może być z kranu (chyba, że jest wyjątkowo niesmaczna wtedy lepiej użyć mineralnej)

Autor
Tytul
2012-03-19 12:03

Wyszły bardzo dobrze. Bałam się trochę, że nie wyjdą, bo z konieczności używam mleka bez laktozy, które ma swoje humory i nie zawsze współpracuje z przepisami, ale na szczęście wszystko się udało. Dobry, prosty przepis.

Autor
Mlody Kucharz
2012-12-09 21:49

Fantastyczny przepis na naleśniki! Polecam wszystkim młodym kucharzom :) palce lizac

Linia tła strony

Dodaj komentarz