Strona główna >>
Desery >>
Naleśniki Nalesniki z jabłkami
Czas 15 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jaja
pół łyżki masła
pół szklanki mleka
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
sól
Nadzienie:
40 dag jabłek
8 łyżek cukru
pół łyżki tartej bułki
cynamon (ilość wg uznania)
cukier puder do posypania
Nalesniki z jabłkami - sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z roztopionym ( nie zrumienionym) masłem, dodawać stopniowo mąkę, mleko wodę i szczyptę soli oraz pianę ubitą z białek. Z obu stron usmażyć naleśniki, na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozgotować z cukrem, dodać bułkę tartą i cynamon (można również masy nie gotować). Każdy naleśnik posmarować masą, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik i obsmażyć z każdej strony.
Prześlij przepis ~Gosc | 14-06-10 | Czytano: 60214 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Nalesniki z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują