Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Nalesniki z jabłkami

Czas 15 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jaja
pół łyżki masła
pół szklanki mleka
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
sól

Nadzienie:
40 dag jabłek
8 łyżek cukru
pół łyżki tartej bułki
cynamon (ilość wg uznania)
cukier puder do posypania

Nalesniki z jabłkami - sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z roztopionym ( nie zrumienionym) masłem, dodawać stopniowo mąkę, mleko wodę i szczyptę soli oraz pianę ubitą z białek. Z obu stron usmażyć naleśniki, na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozgotować z cukrem, dodać bułkę tartą i cynamon (można również masy nie gotować). Każdy naleśnik posmarować masą, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik i obsmażyć z każdej strony.


Prześlij przepis

~Gosc | 14-06-10 | Czytano: 60329 razy | komentarzy [2]
Nalesniki z jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Nalesniki z jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Nalesniki z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-10-10 11:34

Świetny przepis, próbowałam ;p

Autor
Naleśniki z jabłkami
2011-09-07 12:03

bardzo prosty i skuteczny przepis. bardzo dobra proporcja, polecam!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje