Strona główna >>
Desery >>
Naleśniki Naleśniki z mięsem
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody mineralnej
2 łyżki oleju
szczypta soli
Ciasto można przyrządzić jako pierwsze, dobrze, żeby przed smażeniem postało pół godziny.
Farsz:
30 dag mięsa wieprzowego np.szynka lub łopatka
Vegeta
1 cebula
sól, pieprz
olej
przyprawa do mięsa mielonego
Naleśniki z mięsem - sposób wykonania:
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą, odstawiamy na 30 minut, po czym za pomocą chochelki nalewamy na rozgrzana patelnie niezbyt grube naleśniki. Smażymy z obu stron. Patelnię wystarczy wysmarować olejem za pomocą pędzelka (lub ręcznika papierowego).
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z dodatkiem Vegety do miękkości. Ja zawsze przygotowuje w ten sposób większą ilość mięsa, które po ugotowaniu mielę i zamrażam, to znacznie skraca czas przygotowania obiadu.
Tak więc gdy mięso jest miękkie odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa.
Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na oleju, dodajemy zmielone mięso, doprawiamy do smaku, mieszamy. Farsz jest gotowy natychmiast po przemieszaniu z cebulką ponieważ mięso było wcześniej gotowane.
Na gotowy naleśnik nakładamy łyżkę farszu, zwijamy. Naleśniki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Naleśniki możemy tez obtoczyć w jajku i bułce tartej, wyjdą smakowite mięsne krokiety :-). Polecam taki obiadek, naleśniki są pyszne. Można je jeść polane keczupem.
Prześlij przepis asieńka | 17-01-11 | Czytano: 69154 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Naleśniki z mięsem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują