Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Naleśniki ze szpinakiem
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka wody
4 jajka
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
nadzienie:
40 dag mrożonego szpinaku
20 dag fety
4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki
2 szklanki mleka
15 dag sera żółtego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Naleśniki ze szpinakiem - sposób wykonania:
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta z programu Ewa Gotuje. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy sól i mąkę, mieszamy, dodajemy na przemian wodę i mleko. Miksujemy do momentu aż ciasto uzyska gładką konsystencję ciasta naleśnikowego (w razie konieczności dodajemy nieco więcej wody). Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy odrobinę wody i odstawiamy na kolejne kilka minut. Smażymy cienkie placki na wysmarowanej tłuszczem patelni.
Nadzienie: masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek a gdy ten się zrumieni wrzucamy szpinak, dusimy aż farsz stanie się gęsty i odparuje nadmiar wody. Wkruszamy ser feta i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem smarujemy gotowe naleśniki, zwijamy jak krokiety, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos: mało roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę, chwilkę zasmażamy po czym wlewamy mleko i gotujemy. Na koniec sos doprawiamy gałką, sola i pieprzem, mieszamy z serem i wylewamy na naleśniki. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C (górne grzanie).
Prześlij przepis ~Gosc | 07-05-11 | Czytano: 41743 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Naleśniki ze szpinakiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują