Strona główna >>
Napoje >>
Nalewki Nalewka śliwkowa
Czas 60 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
- śliwki węgierki ok. 1 kg powinny być jak najbardziej dojrzałe
- cukier - na 1kg ok. 0,4kg
- spirytus nalewkowy 60%
Do tego potrzebny będzie jeszcze duży słój i butelki na przelanie soku z alkoholem, plus gaza na przefiltrowanie.
Nalewka śliwkowa - sposób wykonania:
Dojrzałe śliwki z kilkoma pestkami zasypać cukrem - tak, żeby ten całkowicie pokrywał owoce. Poczekać 7 dni, tak żeby cukier się rozpuścił a śliwki zaczęły puszczać sok.
Następnie zalać wszystko spirytusem - ja używam gotowego 60% Soplicy. Poczekać kolejne 7 dni i zlać powstały płyn do butelek. Szczelnie zamknąć i odłożyć na min. trzy miesiące.
PS. śliwki przed zasypaniem cukru przekroić na pół, można też zostawić kilka pestek.
Prześlij przepis ~Gosc | 17-09-12 | Czytano: 14522 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Nalewka śliwkowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują