Strona główna >> Napoje >> Nalewki

Nalewka z pigwy

Czas 35 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg pigwy
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki (40%)

Nalewka z pigwy - sposób wykonania:

Pigwę obrać, starkować, zasypać cukrem, odstawić na tydzień w słońcu.
Po tym czasie wlać spirytus, ponownie odstawić - na miesiąc. Po miesiącu scedzić przez gazę i dolać do roztworu wódkę. Przelać do butelek, odstawić na pół roku.
Jeśli uznamy, ze nalewka jest zbyt kwaśna możemy ją dosłodzić roztworem (gotujemy cukier 1kg w 1/4 w szklance wody).
Nalewka jest tym lepsza im dłużej stoi, choć ciężko powstrzymać się przed jej wypiciem, jest pyszna :)


Prześlij przepis

mewa80 | 04-09-10 | Czytano: 32354 razy | komentarzy [3]
Nalewka z pigwy komentarz



Opinie i komentarze na temat Nalewka z pigwy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Nalewka z pigwy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Maria
2016-10-16 21:46

O takiej nalewce marzyłam dostałam pigwę i teraz będę robiła bardzo dziękuję za przepis super

Autor
iwona
2016-10-17 21:56

starować, scedzić to w jakim języku ? bo raczej nie w ojczystym.

Autor
Mewa80
2016-10-18 10:42

Iwono do nauki języka ojczystego: sjp.pl/scedzić "oddzielić płyn od osadu zbierającego sie na dnie poprzez powolne przelanie płynu do innego naczynia; odcedzić"

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje