Strona główna >>
Napoje >>
Nalewki Nalewka z pigwy
Czas 35 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg pigwy
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki (40%)
Nalewka z pigwy - sposób wykonania:
Pigwę obrać, starkować, zasypać cukrem, odstawić na tydzień w słońcu.
Po tym czasie wlać spirytus, ponownie odstawić - na miesiąc. Po miesiącu scedzić przez gazę i dolać do roztworu wódkę. Przelać do butelek, odstawić na pół roku.
Jeśli uznamy, ze nalewka jest zbyt kwaśna możemy ją dosłodzić roztworem (gotujemy cukier 1kg w 1/4 w szklance wody).
Nalewka jest tym lepsza im dłużej stoi, choć ciężko powstrzymać się przed jej wypiciem, jest pyszna :)
Prześlij przepis mewa80 | 04-09-10 | Czytano: 32180 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Nalewka z pigwy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują