Strona główna >>
Dania Dietetyczne >>
Dieta proteinowa Dukana Napoleonka Dukana
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
3 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki słodziku
1 łyżka mleka w proszku(o obniżonej zawartości tłuszczu)
2 jajka
6 łyżek serka homogenizowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
zapach np. pomarańczowy
Krem:
pół lita mleka 0,5%
3 żółtka
2 łyżki słodziku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki żelatyny (spore)
zapach waniliowy
Napoleonka Dukana - sposób wykonania:
Święta tuż tuż a więc czas pomyśleć o dukatowych łakociach na wigilijnym stole. Na to ciasto naprawdę warto się pokusić:)- choć głównie ze względu na "krem".
Ciasto : wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładka masę (otręby przedtem mielimy na puch). Ciasto wylewamy do wysmarowanej (delikatnie) tłuszczem formy, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrajamy na pół, jedna z połówek będzie stanowił nasz spód :). Nie należy się przejmować gdy wyjdzie nam cienki klajster :) najważniejsze, że smakuje bardzo dobrze.
Krem:
Żelatynę zalewamy łyżką (lub dwoma) wrzącej wody, mieszamy bardzo dokładnie aby się rozpuściła. Jajka ucieramy ze słodzikiem w kąpieli wodnej (miska ma być zanurzona w garnku z wrząca wodą). Najlepiej jajka utrzeć mikserem. Następnie masę zdejmujemy i dodajemy do niej (wciąż mieszając mikserem) skrobię, mleko, zapach a na końcu żelatynę. Dobrze, żeby mleko miało temperaturę co najmniej pokojową. Masę dokładnie mieszamy mikserem, zostawiamy do ostudzenia.
Gdy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na przygotowany spód i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch możemy bardzo delikatnie oprószyć słodzikiem.
Smacznego :)
Ciasto dozwolone w fazie II diety.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana Polecamy poradnik: Przepisy
wigilijne diety Dukana
Prześlij przepis mewa80 | 16-11-10 | Czytano: 66693 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Napoleonka Dukana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują