Strona główna >> Desery >> Ciasta

Napoleonka klasyczna

Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki
25 dag masła
jajko
pół szklanki wody
łyżeczka octu
sól
Krem:
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag cukru
4 szklanki mleka
4 żółtka
2 jaja
cukier wanilinowy
cukier puder do posypania

Napoleonka klasyczna - sposób wykonania:

Z mąki, jajka, soli, wody i octu zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je, zimne masło kroimy na kawałki i układamy na rozwałkowanym cieście, składamy kopertę - rozwałkowujemy. Ponownie składamy jak kopertę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu należy znowu je rozwałkować, tę czynność - chłodzenie i rozwałkowywanie powtarzamy 3 razy.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowane placki przenosimy na blachę, pieczemy (oddzielnie) w temperaturze 180 stopni az się zarumienią.
Krem:
Cukier i cukier wanilinowy mieszamy z mąkami, wlewamy do nich rozmieszane jajka, dokładnie mieszamy. Mleko gotujemy, wlewamy mieszaninę mąki i jaj oraz cukru, ciągle mieszając gotujemy do momentu aż powstanie budyniowaty krem. Po przestudzeniu wykładamy go na jeden placek a przykrywamy drugim. Posypujemy cukrem pudrem.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 17-05-10 | Czytano: 37988 razy | komentarzy [0]
Napoleonka klasyczna komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz