Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Obwarzanki
Składniki:
1kg mąki
12 dkg masła
8 całych jajek
2 szklanki mleka
15 dkg drożdży
olejek arakowy lub waniliowy
spirytus lub ocet (mały kieliszek)
cukier puder(do posypania)
Obwarzanki - sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić na ciepłym mleku dodać cukier (2 łyżki) i 3 łyżki mąki i zrobić rozczyn.
Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników rozwałkować na grubość palca i wykrawać kółka szklanka a w środku kieliszkiem. Poczekać aż podrosną.
Smażyć na gorącym tłuszczu aż zbrązowieje skórka. Posypać obficie cukrem pudrem i gotowe.
Prześlij przepis ~Gosc | 05-07-10 | Czytano: 38514 razy | komentarzy [6]
6 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Obwarzanki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują