Strona główna >>
Desery >>
Pączki Obwarzanki twarogowe
Czas 50 minut
Porcji 25
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
SKŁADNIKI NA 25 SZTUK:
-30 dag mąki pszennej
-25dag twarogu
-jajko
-2 łyżki śmietany
-2 lub 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier puder do posypania
-olej do głębokiego smażenia.
Zobacz też pączki Ewy Wachowicz
Zobacz też pączki Siostry Anastazji
Zobacz też pączki Siostry Anieli
Obwarzanki twarogowe - sposób wykonania:
1.Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do niej zmielony twaróg oraz śmietanę. Następnie wlej dobrze ubite jajko z cukrem. Wszystkie składniki połącz,siekając nożem a następnie zagnieć ciasto.
2. Na oprószone mąką stolnicy rozwałkuj przygotowane ciasto na placek grubości około 1 centymetra. Szklanką wykrój krążki,a w ich środku zrób kieliszkiem dziurki. Resztki ciasta ponownie zagniataj i wycinaj z nich oponki.
Zobacz też pączki pieczone w piekarniku
Zobacz też przepis na chrusty / faworki
3. Smaż ciastka na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (ale uważaj,by nie przypiec ich za bardzo!!). Wyjmij z tłuszczu,osącz na papierowym ręczniku kuchennym,oprósz przez sitko cukrem pudrem (możesz dosypać także odrobinę cukru waniliowego lub szczyptę cynamonu). Podawaj dobrze wystudzone z filiżanką owocowej herbaty> SMACZNEGO.
Zobacz też pączki domowe
Zobacz też pączki z budyniem
Prześlij przepis ~Gosc | 06-05-10 | Czytano: 57612 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Obwarzanki twarogowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują