Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Ogórki kiszone
Czas 15 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
proporcje na 1 litrowy słoik:
ogórki gruntowe - na litrowy słoik wchodzi około 6-8 sztuk
korzeń chrzanu 3 cm
koper włoski - kwiatostan wraz z łodygami
4-5 liści czarnej porzeczki lub wiśni
czosnek
zalewa: na litr wody czubata łyżka soli kamiennej (do przetworów)
soli można dać więcej do około 2 łyżek (nie więcej) na litr wody i również ogórki wyjdą smaczne
Ogórki kiszone - sposób wykonania:
Ogórki myjemy bardzo dokładnie, korzeń chrzanu i czosnek obieramy, liście myjemy.
Na dno słoika (około 1 litrowego) kładziemy 3 liście czarnej porzeczki, następnie bardzo ciasno układamy ogórki, jeden obok drugiego - pionowo. Pomiędzy ogórki wciskamy korzeń chrzanu. Korzeń długości około 3 cm podzielony wzdłuż na 2-3 części. Następnie wciskamy 2 ząbki czosnku oraz koper wraz z częścią z nasionami, całość przykrywamy 2-3 liśćmi porzeczki lub wiśni.
Wodę z solą gotujemy wrzącą zalewamy ogórki, słoik zakręcamy i odstawiamy. Po 2 dniach wynosimy w chłodne miejsce np. do piwnicy.
Ważne, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte i wyparzone.
Ogórki przechowują się wyśmienicie i są pyszne.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis asieńka | 12-07-11 | Czytano: 36931 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki kiszone prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują