Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Ogórki konserwowe
Czas 60 minut
Porcji 7
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg ogórków
liście laurowe, ziele angielskie
gorczyca, kawałek chrzanu
2-3 łyżki soli
2-3 łyżki cukru
2 szklanki octu
6 szklanek wody
Ogórki konserwowe - sposób wykonania:
Przepis na smaczne ogórki konserwowe. Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoikach, na przemian z przyprawami. Wodę gotujemy z octem, solą i cukrem. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami (pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry). Pasteryzujemy 25 minut.
Ogórki konserwowe będą wspaniałym dodatkiem na zimowe obiady :-)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 01-06-10 | Czytano: 22731 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki konserwowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują