Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ogórki kwaszone na zimę

Składniki:

5 kg niewielkich ogórków
20 dag soli
10 szklanek wody
5 listków laurowych
2 główki czosnku
korzeń chrzanu
3 łyżki nasion kopru
po kilka liści czarnej porzeczki, dębu, wiśni
3 łyżki kolendry
kilkanaście ziaren pieprz

Ogórki kwaszone na zimę - sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na ogórki kiszone na zimę, robiony od lat super pyszny :)
Ogórki umyć i osączyć, z wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i kolendry ugotować zalewę. Chrzan umyć, obrać pokroić na kawałki, liście opłukać, koper opłukać na sicie, czosnek obrać, pokroić na kawałki.
Ogórki ułóż ciasno w wyparzonych słojach, przekładając przygotowanymi dodatkami, następnie zalewamy ostudzoną zalewą i zamykamy, zostawiamy na 2-3 dni w temp pokojowej, następnie przenosimy w chłodne miejsce (piwnica).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 14171 razy | komentarzy [0]
Ogórki kwaszone na zimę komentarz



Opinie i komentarze na temat Ogórki kwaszone na zimę kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki kwaszone na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje