Aż ślinka leci jak się czyta :-)
pierwszy raz robiłam i wyszły mniamuśne :)
tylko pamiętać aby sól nie była jodowana bo zgniją !
A gdzie kupic dol bez jodu jesli w sklepach jest tylko jodowana?
do ogórków małosolnych używa się soli kamiennej, może to być sól jodowana, faktycznie niejodowaną czasami ciężko znaleźć w sklepach.
Bo czubata łyżka soli na 1 litr wody, to pełna norma dla kiszenia ogórków "na zimę".
A i przyprawy identyczne.
Różni je gorąca zalewa i obcinanie końców.
No i czas "macerunku" oczywiście.
A jak robisz kiszone (w słoju zamkniętym) to dodatkowo dodajesz liść wiśni, liść czarnej porzeczki oraz łyżeczkę kolendy. Ostrość smaku ogórków regulujesz ilością chrzanu i czosnku. Jak pod wódeczkę mają być to nie żałuj wtedy :)))
Uważam,że lepiej jest zalewać nie gorącą wodą,lecz letnią. Wtedy szybciej kisną i zostaje więcej pożytecznych bakterii. Ponatto wydaje mi się,że są wtedy po prostu smaczniejsze.
nieprawdą jest że z solą jodowaną ogórki gniją!! Robię od lat i są twarde nawet przez 2-3 lata (czasami rozdaje, bo jak "wyemigruję" na dłużej, to mi zostają)
ja dodaję skórki z chleba ! szybciej się kiszą :)
10 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki małosolne prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują