Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Ogórki warszawskie
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4,5 szklanki wody
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru
Ponadto:
Ogórki jednakowej wielkości
marchewka
Chrzan
Koperek ( niewielka ilość)
czosnek
Przyprawy: liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca
Ogórki warszawskie - sposób wykonania:
Przepis na pyszne ogórki warszawskie. Składniki zalewy zagotowujemy. Ogórki dokładnie myjemy. Marchewkę, chrzan i czosnek obieramy, Marchewkę kroimy w krążki. Ogórki układamy pionowo w słoikach, przekładamy koprem, chrzanem, marchewką i czosnkiem. Dodajemy przyprawy, w tym gorczycę. Zalewamy ogórki zalewą. Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis Kamiś | 04-06-12 | Czytano: 7367 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki warszawskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują