Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ogórki warszawskie

Czas 60 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4,5 szklanki wody
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru

Ponadto:
Ogórki jednakowej wielkości
marchewka
Chrzan
Koperek ( niewielka ilość)
czosnek
Przyprawy: liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca

Ogórki warszawskie - sposób wykonania:

Przepis na pyszne ogórki warszawskie. Składniki zalewy zagotowujemy. Ogórki dokładnie myjemy. Marchewkę, chrzan i czosnek obieramy, Marchewkę kroimy w krążki. Ogórki układamy pionowo w słoikach, przekładamy koprem, chrzanem, marchewką i czosnkiem. Dodajemy przyprawy, w tym gorczycę. Zalewamy ogórki zalewą. Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

Kamiś | 04-06-12 | Czytano: 7367 razy | komentarzy [0]
Ogórki warszawskie komentarz



Opinie i komentarze na temat Ogórki warszawskie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki warszawskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje