Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Ogórki z curry
Czas 35 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2,5 kg ogórków
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2,5 szklanki cukru
3 łyżki soli
5 łyżek curry
Dodatki:
koper
ziarenka gorczycy
ząbki czosnku
Ogórki z curry - sposób wykonania:
Na te ogórki mówi się w moim domu - chińskie. Słodko-kwaśny smak, z wyraźnym aromatem curry wyśmienicie pasuje do potraw z kurczaka ale nie tylko. To także mój ulubiony przepis na pikle w słoikach na zimę :-)
Ogórki obrać, pokroić na 4 części (w słupki), poukładać ciasno w słoiczkach, między ogórki powciskać koper (kwiat), wrzucić kilka ziarenek gorczycy i mniej więcej po pół ząbku czosnku .
Wszystkie składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać przygotowane ogórki. Zamknąć i pasteryzować 5-10 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 05-07-10 | Czytano: 99275 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki z curry prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują