Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Omlet warzywno mięsny

Czas 30 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 2 czubate łyżki mielonego mięsa indyczego
- jajo + 1 surowe białko
- 2 łyżki mielonych otrąb pszennych
- pół niedużej marchewki
- 1 pieczarka
- pół ogórka kiszonego
- 2 plasterki cebuli
- łyżeczka natki zielonej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka

Sos do polania :
- pół łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki ostrej musztardy
- przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz

Omlet warzywno mięsny - sposób wykonania:

Przyrządzamy sos do polania poprzez wymieszanie ze sobą składników. Próbujemy i doprawiamy przyprawami do smaku.

Mięso indyka podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Po przewróceniu mięsa wrzucamy tarte na tarce warzywa i podlewamy odrobinką wody.

Danie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Po tym czasie ściągamy pokrywkę, aby płyn odparował, dzięki czemu mięso z dodatkami będzie suche.

Ubijamy na sztywną pianę 2 białka ze szczyptą soli. Do tego dodajemy żółtko, ostudzone mięso z warzywami oraz otręby i przyprawy.

Powstałą masę wlewamy na patelnię i podsmażamy z obu stron na bardzo małym ogniu.

Gotowe omlety polewamy przyrządzonym uprzednio sosem i posypujemy natką pietruszki.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

Dieta | 12-08-10 | Czytano: 8833 razy | komentarzy [0]
Omlet warzywno mięsny komentarz



Opinie i komentarze na temat Omlet warzywno mięsny kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Omlet warzywno mięsny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje