Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Orzechowiec
Czas 45 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
pół kostki masła
3 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
krem:
0,5 litra śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
wierzch:
szklanka orzechów włoskich
1 puszka mleka skondensowanego
5 łyżek słodkiej śmietany (może być 30%)
lub:
szklanka orzechów
pół kostki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu (wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy aż składniki dobrze się rozpuszcza i połączą
Orzechowiec - sposób wykonania:
Wspaniałe ciasto -
orzechowiec świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Z podanej proporcji otrzymamy dużą blaszką tego pysznego ciasta.
Ciasto: mąkę łączymy z sodą a następnie siekamy z masłem, dodajemy miód, cukier, śmietanę - zagniatamy gładkie ciasto, ciasto dzielimy na pół, wałkujemy każdą część, przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie ubita wlewamy przestudzoną galaretkę, mieszamy.
Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą.
Puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny, ostudzony kajmak mieszamy ze śmietanką (nie będzie tak gęsty) i łączymy z orzechami, całością smarujemy wierzch ciasta. Jest to bardzo szybki i smaczny sposób na przygotowanie polewy do tego ciasta, zwłaszcza, ze kajmak możemy kupić gotowy.
Innym sposób także łatwy to podgrzanie na patelni składników podanych w sposobie II.
Smacznego :)
Prześlij przepis ~Gosc | 28-02-12 | Czytano: 16228 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Orzechowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują