Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Otoczaki dunajeckie

Czas 45 minut Porcji 8 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg fasoli jaś
4 średnie cebule
łyżka masła
4 jajka
sól, pieprz, majeranek (łyżka), ziele angielskie
4 łyżki mąki ziemniaczanej


I farsz:
pół kg grzybów (mogą być pieczarki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka z pietruszki (pęczek)

II farsz:
4 jajka gotowane na twardo

Otoczaki dunajeckie - sposób wykonania:

Kuchnia góralska - otoczaki dunajeckie, wg Ewy Wachowicz. Fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Odcedzamy i miksujemy na gładką masę wraz z cebulą. Do masy dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła.
Farsz: grzyby obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na łyżce masła.Solimy, pieprzymy dodajemy natkę pietruszki - posiekaną.
Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Z masy fasolowej lepimy otoczaki. Jajka kroimy na pół, bierzemy kawałek masy fasolowej i za pomocą bułki tartej lepimy otoczaka z jajkiem w środku. Gdy jajka się skończą, do środka dajemy farsz grzybowy. Otoczaki smażmy na rozgrzanej patelni, na oleju, z każdej strony, na rumiano.


Prześlij przepis

asieńka | 29-01-11 | Czytano: 26446 razy | komentarzy [4]
Otoczaki dunajeckie komentarz



Opinie i komentarze na temat Otoczaki dunajeckie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

4 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Otoczaki dunajeckie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
5+!
2011-08-17 15:15

Wszystko wyszło jak w programie, a nawet lepiej. Rozkosz w ustach. Polecam wszystkim!

Autor
5+!
2011-08-17 15:16

P.S: z tej porcji wyszło mi 18 sporych otaczaków.

Autor
słońce
2011-08-20 13:28

zrobilem dzisiaj otoczaki.wyszlo mi 16.bardzo dobre.u mnie w szkole czasami byly na obiad a teraz po tylu latach znow mi sie przypomnialy.spoko otoczaki;)

Autor
kasia
2015-10-04 14:02

w przepisie pisze ziele angielskie a ewa wachowicz dodawała zioła prowansalskie wiec zmien to prosze!!!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje