Strona główna > > Porady kulinarne

Otręby gryczane kcal, wartości odżywcze

Coraz częściej staramy odżywiać się zdrowo. Rosnąca wciąż świadomość społeczeństwa, dotycząca zdrowego odżywiania sprawia, że poszukujemy na sklepowych półkach specyficznych produktów spożywczych zawierających całkiem sporo wartościowych składników mineralnych i nie tylko.

Bardzo często spożywamy otręby pszenne oraz owsiane, ponieważ posiadają całkiem sporo błonnika. Niemniej jednak godne uwagi są także otręby gryczane, które wykazują wysoką wartość odżywczą.

Otręby gryczane cena i wartości odżywcze

Otręby gryczane wytwarza się w procesie przemiału gryki na kaszę gryczaną. W głównej mierze jest to produkt uboczny o postaci drobnych drobin. W smaku przypominają kaszę gryczaną, niemniej jednak posiadają więcej błonnika od niej. Zawierają także całkiem sporo składników odżywczych. Na 100 g otrębów gryczanych znajduje się 9, 9 g tłuszczu, 13 g błonnika, 36 g białka i 20 g węglowodanów. Co więcej, otręby gryczane kcal mają około 339. Białko roślinne, jakie znajduje się w otrębach gryczanych, jest bardzo dobrze przyswajalne. Błonnik oczyszcza jelita, poprawia ich perystaltykę, a także wzbudza poczucie sytości. Oczywiście wszystko to pod warunkiem, że jemy odpowiednią ilość błonnika w stosunku do spożycia wody. Zazwyczaj zaleca się picie 1, 5 l wody dziennie.

Warto również wspomnieć, że otręby gryczane to cenne źródło krzemu, który wpływa na wygląd włosów i paznokci, prawidłowe działanie stawów, a także układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, w otrębach gryczanych można znaleźć minerały takie jak magnez, żelazo, cynk, wapń oraz fosfor. Nie należy także zapomnieć, o tym, że w otrębach gryczanych są liczne witamin z grupy B a dokładniej B1, B2 i PP. Ze względu na ich twardą konsystencję zazwyczaj stosuje się je wraz z jogurtami bądź owocami w formie musu lub soku.

Dzięki temu, że łatwo można dostać otręby gryczane na sklepowych półkach. Ich cena nie jest wygórowana, a to sprawia, że praktycznie każdy może je zakupić.

Właściwości zdrowotne otrębów gryczanych

Spożywanie otrębów gryczanych przysparza organizmowi mnóstwo zalet, które wpływają na dobre samopoczucie i zdrowy wygląd. Jedząc otręby gryczane, poprawiamy odporność organizmu, a także przyspieszamy proces regeneracji komórek. Krzem, o którym już wspominaliśmy, wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn, a także chroni ciało przed wiotczeniem skóry. Co ciekawe wspiera również leczenie trądziku oraz liszaju. Krzem poprawia także pamięć, uwagę oraz koncentrację. Natomiast magnez, który także znajduje się w składzie otrębów gryczanych, poprawia pamięć, a także odpowiada za sprawne działanie mięśni i układu sercowo-naczyniowego. Natomiast cynk zmniejsza podatność na przeróżne zakażenia wirusowe, grzybicze i bakteryjne.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 506 razy|



Ewa gotuje