Strona główna >>
Desery >>
Torty Ozdoby na tort
Czas 35 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
15 dag cukierków marshmallow (pianka)
33 dag cukru pudru przesianego przez sito
3 łyżki wody
Ozdoby na tort - sposób wykonania:
Przepis jest dość prosty a naprawdę za pomocą tej masy (oczywiście jest jadalna) możemy pięknie udekorować nasz tort wprawiając w zachwyt nie tylko dzieci ale także dorosłych. Zapobiegniemy też kupowaniu drogich ozdób dostępnych na sklepowych półkach.
Cukierki wsypujemy do rondelka, podlewamy je 3 łyżkami wody, rondel umieszczamy w kąpieli wodnej to jest w drugim garnku z wodą, umieszczonym na ogniu. Całość trzymamy w kąpieli do momentu aż cukierki się rozpuszczą, rozpuszczone zdejmujemy z ognia i dodajemy 12,5 dag cukru pudru, który musimy dokładnie wymieszać. Masę studzimy.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą część cukru, na niego kładziemy masę a ręce nacieramy odrobiną oleju (masa jest bardzo klejąca).
Masę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze aby się z nim połączyła. Wyrabiamy ja energicznie aż powstanie jednolita, elastyczna masa.
Otrzymaną masę lub część możemy dowolnie barwić dostępnymi w sklepie barwnikami spożywczymi lub domowymi sposobami np. sokiem z buraków, malinowym lub szpinakiem.
Aby zrobić np. różyczki (kwiatki) kieliszkiem wycinamy kilka kółek i łączymy je w jednym miejscu. Z tej masy można wyrabiać naprawdę niestworzone rzeczy i wycinać rożne kształty. Pozostawiam to indywidualnej wyobraźni.
Gdy masa nam zostanie możemy ją przechowywać w folii aluminiowej, w ciemnym miejscu ale nie w lodówce.
Prześlij przepis mewa80 | 23-10-10 | Czytano: 32400 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ozdoby na tort prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują