Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki domowe

Czas 70 minut Porcji 20 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki tortowej
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
kostka drożdży
6 łyżek cukru
5 żółtek
litr oleju do smażenia

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Pączki domowe - sposób wykonania:

Rozcieramy drożdże z żółtkami. Dodajemy cukier, mleko podgrzewamy na ogniu z masłem. Letnie mleko łączymy z drożdżami, żółtkiem i kilogramem mąki. Wyrabiamy do momentu powstania jednolitej masy. Dłonie zwilżamy od czasu do czasu odrobiną oleju. Formujemy pączki i smażymy na głębokim oleju przez około 2 min z każdej strony.

Im większe pączki, tym wydłuża się ich czas smażenia.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Zobacz też przepis na chrusty / faworki

Zobacz też pączki z budyniem

Błyskawiczne faworki z cista francuskiego. Wersja dietetyczna.


Prześlij przepis

Ania | 18-02-09 | Czytano: 310051 razy | komentarzy [52]
Pączki domowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki domowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

52 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki domowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Sprobojmy
2009-06-23 18:44

Spróbuję zrobić te paczki ;) Mam wielka ochotę na paczki, a niestety nie mieszkam w Polsce i tutaj nie ma takich dobrych pączków jak w Polsce :(

Autor
Tytul
2010-02-09 14:33

huba będą dobre

Autor
Tytul
2010-02-11 11:27

Zabieram się za robienie tych pączusiów;)
mam nadzieje że wyjdą;)

Autor
KLAUDIA
2010-02-23 13:51

Właśnie idę je robić.

Autor
monia
2010-09-21 23:25

przepis ok wszystkim smakowalo i romanowi

Autor
tomek
2010-11-01 15:12

pączki wyszły super, następnym razem dam tylko troszkę mniej mleka.
Przepis polecam, do ciasta można dać kieliszek rumu i/lub zetrzeć skórkę z całej cytryny bądź pomarańczy.

Autor
tomek
2010-11-01 15:13

dla ciekawych - z kilograma mąki wychodzi około 25 średnich pączków

Autor
Emila i Agata
2011-01-07 17:53

Pączki wyszły super!Moje dziecko jest strasznym niejadkiem a pączusie pięknie jadła!

Autor
Tytul
2011-02-07 16:02

jest! to zrobię z 2 kilogramów mąki :) będę miała 50 pączków :D Mmm pycha na samą myśl.

Autor
pączki
2011-02-16 13:05

zaraz się zabieram do ich robienia

Autor
:)
2011-02-16 17:05

właśnie czekam aż ciacho wyrośnie xD oby mi wyszły jami jami

Autor
marcin
2011-02-17 14:28

Przed kilkoma minutami zrobiłem pączki z jednego kilograma mąki wyszło mi 40 sztuk średniej wielkości po ukształtowaniu pozostawiłem na 30 minut do wyrośnięcia wyszły super moje dzieciaki się zachwycały. Dzięki za przepis.

Autor
Tytul
2011-02-23 22:23

Ugniatamy właśnie ciacho na pączulki. Ślinka cieknie bo nie możemy się już doczekać kalorycznej uczty - na pewno będą paluszki lizać!

Autor
Janusz
2011-02-23 22:26

Żonka wypieściła mi tymi pączulami podniebionko. Sama jest trochę taki pączuszek (ja zresztą też to się dobraliśmy) więc nie ma tak żeby jej miało nie wyjść. Przepis koncertowy!

Autor
Tytul
2011-02-28 17:43

Pączki super wyszły! Tylko ja dodałam 2 łyżki wódki czystej. Pychhhhha POLECAM TEN PRZEPIS!!!

Autor
Tytul
2011-02-28 18:45

czy jak dodam do środka powidła lub dżem to mi wyjdzie??

Autor
pączki
2011-02-28 19:00

Nadzienie z pączka nie wyjdzie, jeśli dobrze skleimy. To świeże owoce mają tendencje do rozklejania np pierogów ale tylko dlatego, że puszczają sok.
Oczywiście, zawsze można pączki nadziać po usmażeniu, za pomocą specjalnej szprycy. Tak robi się między innymi w każdej cukierni.

Autor
pulchny pączuś
2011-03-01 22:35

zrobiłem już ciasto czekam aż podrośnie nie wiem jak wyjdzie ale mam nadzieje ze będzie pychota ze zjemy ze smakiem tak przepis łatwy i szybki dzięki za niego
JANUSZ

Autor
Tytul
2011-03-02 13:19

zabieram się własnie za smażenie :) mam nadzieje ze mi wyjdą

Autor
KASIA
2011-03-02 14:29

CZY DO TYCH PACZKOW MOZNA DODAC MARMOLADE

Autor
pączki
2011-03-02 14:56

można dodać! Nadzienie jest dowolne - całe wiśnie bez pestek, powidła lub nutellę a nawet kakao. Oby tylko było to nadzienie gęste.

Autor
pączusie
2011-03-03 10:29

a co zrobić z białkami czy je ubijamy i dodajemy

Autor
pączki domowe
2011-03-03 10:39

białek nie ubijamy i nie dodajemy! do ciasta na pączki dodajemy w sporej ilości SAME żółtka. Białka możemy użyć do innego ciasta, jeśli nie dziś to warto je zamrozić i użyć wówczas gdy będą potrzebne.
W ostateczności niestety trzeba je po prostu wyrzucić.

Autor
REWELACJA!
2011-03-03 12:12

TAK PYSZNE PĄCZKI TO ŻADKOŚĆ! ALE PAMIĘTAJCIE ŻE NALEZY DODAĆ 50 G SPIRYTUSU DO CIASTA! PĄCZKI SĄ WTEDY MAŁO NASIĄKNIĘTE TŁUSZCZEM. POLECAM BARDZO!

Autor
Tytul
2011-03-03 12:22

ojejku ale pychniutkie mniam mniam

Autor
Tytul
2011-03-03 15:31

czy można do środka do surowego ciasta dodać dżem i wtedy do oleju ?

Autor
pączki domowe
2011-03-03 15:39

oczywiście, że można!
nawet trzeba, co to za pączek bez nadzienia.
Dla autora przepisu także było to oczywiste.

Autor
Tytul
2011-03-03 17:52

Wyrzucać białka?szkoda! mozna zrobić babkę albo bezy.:0)

Autor
Tytul
2011-03-03 23:50

pytanko. jak duzo ma byc drozdzy? kostka ? ile wazaca? pirwszy raz robie paczki:) mam nadzieje ze wyjda.

Autor
pączki
2011-03-04 9:16

kostka standardowa czyli 10 dag

Autor
znakomite
2011-03-04 17:58

Serdecznie dziękuję za ten łatwy, tani a jaki pyszny przepis. Zrobiłam jedną porcję - wyszły znakomite, więc nieomieszkałam pochwalić się i obdarować sąsiadki :). Druga porcja była już dla rodzinki.

Autor
Tytul
2011-03-06 18:59

Czy można dodać drożdże instant?? dziękuję za odp:-)

Autor
hm
2011-03-06 19:15

niektórzy uważają, że takie pączki mniej pachną itp itd ale na pewno wyjdą tylko trzeba zamienić te 100 g (kostka drożdży prasowanych) na ilość suchych drożdży (producent powinien mieć taką informację na opakowaniu)

Autor
Tytul
2011-12-18 11:45

Droga Asiu ,bardzo dziękuję Ci za zamieszczenie tego przepisu na pączki .Do tej pory miałam wielki problem z upieczeniem tych pyszności , ale wiem na czym polegał problem ;zamiast samych żółtek dodawałam całe jajka i pączki wychodziły gumowe. Właśnie zrobiłam według Twojego przepisu i wyszły puszyste i pyszne .Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .Basia.

Autor
Tytul
2012-01-19 22:06

Wlasnie skonczylam je smazyc,,jestem pod wrazeniem takiego efektu,, ,,rewelacja!!polecam ten przepis,,:)warto!!pozdrawiami zycze smacznego

Autor
Tytul
2012-02-06 13:36

pączki wyszly bardzo dobre. dalam 6 zoltek i troche wiecej masle. ciasto wyroslo super, z tej porcji wyszly 32 calkiem duze pączki. niestety z niektorych podczas smazenia wyplynal dzem. ciasto sie rozmiekloi zrobily sie dziurki. mimo to wszystkim bardzo smakowaly. polecam ten przepis :)

Autor
pyt
2012-02-11 13:39

kiedy ciasto odstawić do wyrośnięcia? po zrobieniu kulek?? czy po ugnieceniu?? i na jaki czas odstawić to ciasto...

Autor
pączki
2012-02-11 14:38

hm, autorka faktycznie tego nie podała ale myślę, że wystarczy jak ciasto odstawimy po jego wyrobieniu. Na jaki czas? do momentu aż podwoi swoją objętość.

Autor
Tytul
2012-02-15 15:36

SA SUPER POPROSTU NIEBO W GEBIE PYCHA PYCHA PYCHA NAPRAWDA POLECAM

Autor
Tytul
2012-02-15 22:45

zrobione po drobnej modyfikacji tzn. z cz◙eści mleka zrobiłam zaczyn drożdżowy i osobno go dodałam później są dobre:)

Autor
Marta
2012-02-16 14:35

Właśnie zrobiłam pączki - jak to w tłusty czwartek :) POLECAM GORĄCO, bo wyszły pyszne. Nadzienie dodałam po zrobieniu pączków - strzykawką. A białka można wykorzystać na lukier :)

Autor
Tytul
2012-02-18 10:52

ja z takimi pytaniami piszę:
1)1 łyżka masła normalnego czy margaryny kasi?
2)kostka drożdży czyli 100g?
3)6 łyżek cukru normalnego czy pudru?
przepraszam z góry jeśli pytania są głupie, ale robię coś takiego pierwszy raz i nie chcę zespuć. :)) dziękuję za odpowiedź

Autor
pączki
2012-02-18 10:57

1) łyżka masła, nie margaryny
2) dokładnie kostka to 10 dag czy też 100g
3) zwykły cukier - nie puder

Autor
Tytul
2012-03-22 16:06

witam ja te samo ciasto po uformowaniu kuleczek nadzianych mormuladką upiekłam w piekarniku pyszne i mniej kalortczne

Autor
Tytul
2012-03-22 16:09

dokładnie tak to robiłam po wymieszaniu wszystkich składników nadziałam marmuladom i na blaszcze pozostawiłam do wyrośnięcia potem smaruje je białkiem lub całym jajkiei i posypuje cukrem lub makiem i do piekarnika pycha polecam

Autor
Tytul
2013-01-27 21:00

ZROBIŁAM DZISIAJ PĄCZKI WYSZŁY SUPER!!!:)NABIŁAM JE JESZCZE BUDYNIEM ŚMIETANKOWYM.CIASTO POSTAWIŁAM TAK NA 30 MIN KOŁO KALORYFERA DO WYROŚNIĘCIA.

Autor
Pozdrawiam:)
2013-02-04 18:37

Dzieki za przepis PĄCZKI super.

Autor
Tytul
2013-02-05 20:13

jutro je robię, dzięki za wszystkie komentarze, nigdy nie robiłam pączków

Autor
Tytul
2013-02-06 16:04

Zamiuerzamy z bratowa zrobic duuzo pączków, bedzie wyzerka. Mniam. Ewa i Janinka
Krosno

Autor
Tytul
2014-02-02 15:22

PRZEPIS SUPER PĄCZKI WYSZŁY EKSTRA

Autor
Tytul
2014-02-02 16:32

takie pączusie robiła moja sp,mama tylko że dodawała troche spirytusu wyśmienite polecam

Autor
Baśka
2016-01-18 14:44

Pączki wyszły idealnie wypieczone i piękne jak na zdjęciu. Zrobiłam na próbę przed tłustym czwartkiem POLECAM!!!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje