Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki
100 g drożdży
100 g cukru
pół l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusu
sok z 1 cytryny

400 g konfitury
100 g orzechów włoskich
2 l oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Pączki Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Pączki Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym bo zabijemy drożdże, do tego dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn ruszył (na około 20 minut).

Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodajemy małymi ilościami mąkę oraz żółtka, mieszamy odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy do grubości około 1 - 1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formując pączka. Pączki zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.

Błyskawiczne faworki z cista francuskiego. Wersja dietetyczna.
Zobacz też pączki domowe

Zobacz też pączki z budyniem

Pączki smażymy na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.

Lukier: 200 g cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową.

Konfiturę możemy też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu. Do konfitury można dodać 10 dag posiekanych orzechów ale niekoniecznie - wg uznania.

Z podanej proporcji wyjdzie nam około 36 pączków.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Zobacz też przepis na chrusty / faworki



Prześlij przepis

asieńka | 31-01-11 | Czytano: 772285 razy | komentarzy [168]
Pączki Ewy Wachowicz komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki Ewy Wachowicz kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

168 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
pączki
2011-02-05 13:14

pączki Ewy Wachowicz wyszły rewelacyjne, mięciutkie polecam z czystym sumieniem ten przepis! najlepszy
teresa z katowic

Autor
Tytul
2011-02-28 21:55

a co z tymi 6-cioma żóltkami?

Autor
pączki
2011-03-01 7:37

oczywiście dodajemy do ciasta na pączki!

Autor
Tytul
2011-03-01 9:44

a kiedy dodać spirytus

Autor
pączki
2011-03-01 9:53

razem z mąką, choć moment nie jest istotny, byle by nie do rozczynu

Autor
a musi być spirytus?
2011-03-02 11:45

jestem w ciąży i nie chce używać alkoholu. czy bez spirytusu też wyjdą?

Autor
pączki
2011-03-02 11:51

spirytus ma w pączkach właściwie jedną rolę - wchłaniają one mniej tłuszczu. Podobne działanie ma jeszcze dodatek odrobiny octu - choć on też nie jest najzdrowszy. Jednak daje się go naprawdę niewiele, poza tym w trakcie smażenia z pewnością odparuje (co innego jak daje się go do kremu czy nasącza ciasto)jeśli jednak nie dodamy raczej nie stanie się nic strasznego zawsze można pączki dobrze osączyć na ręczniku papierowym

Autor
Tytul
2011-03-02 13:48

Czy pączki po uformowaniu zostawić jeszcze do wyrośnięcia?

Autor
pączki
2011-03-02 13:53

tak, pączki najlepiej zostawić jeszcze na kilka minut aby ładnie podrosły. Jeśli chcemy je już wrzucić na gorący tłuszcz (pamiętajmy o oleju słonecznikowym) najlepiej zrobić to podważając pączki nożem (ścinając je jakby), wówczas nie rozwalą się. I dobrze jak w trakcie robienia pączków mamy ciepło w kuchni :-)

Autor
Tytul
2011-03-02 13:59

czy zamiast samych żółtek można dodać całe jajka czy to w czymś przeszkadza?

Autor
pączki
2011-03-02 14:53

zdecydowanie dodajemy same żółtka i jedno jajko. Całe jajka zupełnie zmienią konsystencję ciasta a to niewskazane

Autor
Jutro tłusty czwartek
2011-03-02 15:56

zabieram się do roboty,później powiem wam jak mi wyszły:)

Autor
Tłusty Czwartek jutro:)
2011-03-02 19:11

Robiłam te pączki w zeszłym roku i zdecydowanie jeden z lepszych przepisów które mam na pączki.Tradycyjnie zabieram się do roboty za pączki:))

Autor
Tytul
2011-03-02 19:17

czy sok z cytryny dodajemy do ciasta czy tylko do lukru?

Autor
pączki
2011-03-02 19:23

do ciasta dodajemy sok z jednej cytryny choć ja nie dałam gdyż akurat nie miałam i nic wielkiego się nie stało :-)
do lukru dajemy swoją drogą - tyle aby konsystencja była gęsta :-)

Autor
pączki
2011-03-02 20:18

Dziękuję zaprzepis wyszło FANTASTYCZNIE !!!!!

Autor
rewelacjaa!!!!
2011-03-02 20:24

polecam naprawde są super ;) pyszota ;)

Autor
Jutro tłusty czwartek
2011-03-02 20:56

Powiem wam że są pyszne,zrobiłam też pare z kremem czekoladowym też są super,chyba przytyłam 5kg tyle ich zjadłam:)

Autor
pączki
2011-03-02 21:01

cóż, taki urok tłustego czwartku, trzeba przed postem nabrać zapasów ;-)
ale nie szkodzi - zawsze można przejść na dietę, choćby Dukana :-)

Autor
Tytul
2011-03-03 0:45

a całe mleko dac do rozczynu czy tylko troszkę?

Autor
smacznego:)
2011-03-03 7:43

a ja dopiero zabieram się do robienia pączków ,lubię jak dzieci wracają ze szkoły i mają je świeżutkie.

Autor
pączki
2011-03-03 8:01

autorka daje całe ale można dać szklankę a pozostałe później wraz z mąką.

Autor
super pączki rewelacja
2011-03-03 8:36

Tresc komentarza

Autor
pączki mniodzio
2011-03-03 8:38

nie wiem czemu nie są jasne tylko ciemne nie przypalam ich

Autor
pączki
2011-03-03 9:06

domowe pączki zawsze są ciemniejsze niż te kupne, to normalne zatem. Grunt aby były smaczne :-)

Autor
pączki
2011-03-03 9:15

przy wałkowaniu nie podsypujmy ciasta dużą ilością mąki, bo później będzie się ona paliła w trakcie smażenia.

Autor
Tytul
2011-03-03 10:03

moje zawsze wychodzą smaczne

Autor
Tytul
2011-03-03 10:17

jaka to ma byc maka??zwykla czy tortowa??? chcialabym dzis pierwszy raz sprobowac je zrobic:)

Autor
Tytul
2011-03-03 10:18

hej mozna te paczki robic w maszynie??

Autor
Tytul
2011-03-03 10:19

czy trezba delikatnie mieszac??? help:(

Autor
pączki
2011-03-03 10:36

tak, maka najlepiej, żeby była tortowa.
Czy delikatnie? Niekoniecznie a wręcz przeciwnie, na pewno trzeba wymieszać dokładnie, tak aby ciasto stanowiło jednolitą masę, czasem zajmuje to nawet kilka minut.
Nie robiłam w maszynie ale na pewno- można!! :-)

Autor
pączki
2011-03-03 11:06

Mam wypróbowany sposób na smażenie pączków. W frytownicy tem. 170 stopni czas smażenia 3 minuty z jednej i trzy minuty z drugiej strony. Frytownica przykryta. Smażę bez nadzienia (łatwiej nic się nie wylewa i nie przypala) po usmażeniu dżem wstrzykuje maszynka do dekorowania tortów.

Autor
ewa1
2011-03-03 12:04

Wyrobiłam właśnie ciasto. Pozostawiłam na 30 min. Czy to ciasto ma kleić się w rękach? I czy będzie się kleić jak będę je wałkować> Proszę o pomoc.

Autor
pączki
2011-03-03 12:16

ciasto się klei, to prawda. Dlatego ja mam na to patent: nalewam do miseczki oleju, maczam ręce w przygotowanym oleju i odrywam kawałki (podobnej wielkości)z którego formuje pączki, dzięki temu ciasto nie klei się tak strasznie, bo czasami naprawdę ciężko je rozwałkować a jak podsypiemy dużo mąki, to będzie się ona przypalać.

Autor
Tytul
2011-03-03 13:33

a tłuszcz do ciasta? np.masło?

Autor
pączki Ewy Wachoiwcz
2011-03-03 13:44

5 łyżek oliwy - jak w przepisie i nic ponadto.

Autor
gosia
2011-03-03 14:48

właśnie zrobiłam ciasto jest bardzo ładne żółciutkie i 30 minut i do smażenia mniam

Autor
Pycha
2011-03-03 18:57

Pączki pyszne !
Polecam z całego serca.

Autor
wegielki
2011-03-03 19:12

u mnie beznadzieja, wyszły jakies takie wegielki małe i prawie ze wszystkich wyleciało nadzienie do tego jeszcze surowe w srodku a były tak ładnie uformowane, no i nie maja takiej obraczki jasnej jak te kupne dlaczego?

Autor
pączki
2011-03-03 19:18

skoro na zewnątrz węgielki a w środku surowe to za duża temperatura (za duży ogień), skoro wypłynęło nadzienie to jednak słabo zlepione albo za rzadkie nadzienie. A jasna obrączka..? Chyba nie decyduje o smaku :-)

Autor
Super pączki
2011-03-03 19:42

Pączki znakomite, godne polecenia. Wszystkim smakują a w wykonanie bardzo proste tylko trzeba dobrze wyrobić ciasto

Autor
przepis niedoskonały
2011-03-03 21:22

Ja będę polemizować, że jest to dobry przepis na pączki...
Otóż, przede wszystkim stanowczo za dużo jest drożdży, jak na 1kg. mąki. Ja daję 60g. i w zupełności to wystarczy, nie oliwa, tylko masło i trochę więcej jajek.A największa profanacja, to smażenie pączków na oleju. Smalec tylko i wyłącznie

Autor
hmm
2011-03-03 21:25

skoro pączki wychodzą i są pyszne to z czym lub z kim ta polemika? Przepis wypróbowany osobiście z wielkim efektem więc skąd takie wnioski?
Jeśli chodzi o smalec to jest na pewno dużo lepszy niż zwykły olej rzepakowy - też polecam, jednak zdrowszy (no niestety ale zdrowszy!) jest olej słonecznikowy.
Dla osób które nie patrzą na cholesterol oczywiście również polecam smalec.

Autor
Tytul
2011-03-04 16:33

Przepis super i paczki rownie pyszne!!!
U mnie jedyny problem byl w formowaniu paczka.Nie potrafilam go dobrze skleic aby konfitura nie wychodzila na zewnatrz.Polecam krazek z konfitura przykryc drugim krazkiem,zlepic jak pieroga,a nastepnie wyciac szklanka.Wychodza jak te z cukierni.I dla tej pani ktora chciala ta jasna obwodke,w tej wersji jest mozliwa do uzyskania,gdy nalozymy mniej dzemu.Wszystkim zycze smacznego!!!

Autor
Tytul
2011-03-04 19:48

Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać, to przede wszystkim pączki powinien raz na zawsze wykreślić ze swojego menu. Obojętne, czy będą smażone na oleju, czy smalcu.

Autor
Tytul
2011-03-04 19:58

nie mówimy o codziennym jedzeniu pączków ale o robieniu ich w Tłusty Czwartek!
Każdy ma swoje zdanie na ten temat i każdy je może wyrazić.
Ale, żeby od razu popadać w skrajności...

Autor
Tytul
2011-03-05 11:00

dziś piekłam pączki wg. tego przepisu i rzeczywiście są rewelacyjne

Autor
Tytul
2011-03-05 16:52

Przepis fantastyczny,wyszly wspaniale ,sa puszyste i lekkie i znikaja w oka mgnieniu.Robilam juz rozne ale te sa najlepsze

Autor
Tytul
2011-03-05 17:45

Robiłam w czwartek i mi nie wyszły. Piekłam dłużej oczywiście i w środlu też były ok, ale jakieś takie twarde trochę wyszły. Zrobiłam, jak było w przepisie. Nie wiem, gdzie tkwi problem.

Autor
Tytul
2011-03-06 10:14

Ja nie popadam w skrajności, bo pączków nie smażę codziennie ale w wyjątkowe dni, takie jak Tłusty Czwartek i dlatego też uważam, że tego dnia można, a nawet trzeba zapomnieć o zdrowym odżywianiu i robić, tak jak Bóg przykazał, czyli smaczne, a nie "zdrowe". I nikt mi nie wmówi, że pączki smażone na oleju smakują tak samo, jak smażone na smalcu. Olej czuć na odległość :(

Autor
Doskonały przepis!
2011-03-06 16:35

Doskonały przepis. Wszystko wyszło cudownie... chociaż czasu zajmuje to sporo.
Mała uwaga: trzeba bardzo uważać przy smażeniu, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, wówczas pączki się spieką na zewnątrz, ale nie dosmażą w środku (co mnie częściowo spotkało). Ale generalnie to pycha!

Autor
Wlasnie zrobilam paczki z
2011-05-08 21:46

Zastapilam spirytus wodka porzeczkowa bo nie mialam spirytusu. Ciasto sie klei i tez nalalam sobie oliwy do miseczki i maczalam w niej rece. Nie wykrawalam krazkow szklanka tylko odrywalam male kawalki i rozplaszczalam w2 rekach wkladalam troszke dzemu i zawijalam. A przy smazeniu rozgrzalam mocno olej potem zmniejszylam temperature na minimum i od razu wrzucilam paczki i smazylam pod przykryciem. Najlepiej wlasnie smazyc je dluzej ale przy nizszej temperaturze to sie nie pala.
Raz w zyciu uzylam smalcu
i nigdy wiecej. Zalatruje wstretnie swiniakiem i tyle. Az szkoda cudnego paczusia wkladac to tluszczu prosiaka bleeee

Moje paczki wyszly cudownie pyszne. Dziekuje za przepis.

Autor
max!
2011-07-05 9:27

moje najpierwszejsze pączki w zyciu! wyszly idealne! przepis super, polecam wszystkim początkującym pączkującym! jak mi się udały, to udadzą się każdemu:) moi gości też zachwyceni!!!!

Autor
Tytul
2011-08-01 17:52

Witam . a ja mam dość głupie pytanie bo nie mam w domu takiej wagi małej. może ktoś pomoże: ile 100 g cukru to łyżek ????

Autor
Przelicznik kulinarny
2011-08-01 17:57

Około pół szklanki (ciut mniej). Na naszej stronie jest przelicznik kulinarny www.przepis-kulinarny.pl/przelicznik-kulinarny-info5.html
Proszę z niego skorzystać :-)

Autor
Tytul
2011-08-09 21:45

Pączki mi nie wyszły ale to chyba raczej z braku doświadczenia a nie przez zły przepis... Pozdrawiam pączkowiczów :)

Autor
:(
2011-11-20 4:48

u mnie nie wyszly, dosyc mokre wewnatrz i smakuja drozdzami....

Autor
pączki
2011-11-20 10:37

oj, wygląda na to, że są zwyczajnie zbyt surowe w środku. Następnym razem proponuję mniejszy ogień i dłuższy czas smażenia.

Autor
minia;p
2012-01-16 22:49

Pączki są super szukałam przepisu na pączki trafiłam akurat na to wieczorem wypróbowałam robiłam je chyba z 2godz. z wszystkim super przepis wszyscy się zajadali zamiast spirytusu (wiadomo drogi i nie zawsze zostaje;) dodałam 2łyzki octu. Dzięki za przepis teraz tylko z niego będę korzystać:)pzdr.

Autor
Tytul
2012-01-31 13:14

To ja też właśnie zabieram się za pączki z tego przepisu i dam znać jak wyszły, ale na pewno tak jak wam świetnie:) Pozdr:D

Autor
pączki
2012-02-01 16:40

super dobre polecam.piekłam troszke inaczej ale sie udały P.EWA ma pyszne i sprawdzone przepisy.

Autor
pychotka
2012-02-02 14:02

Świetny przepis, wczoraj zrobiłam i wczoraj zniknęły, trochę zabawy było z klejeniem pączków, ale nastepnym razem bedzie już lepiej.

Autor
zeby nie wypływało nadzien
2012-02-06 17:44

Jutro będę robiła paczki ciekawe jak wyjdą, a czytałam że wylewa wam się nadzienie mi się tak nie dzieje dzięki temu ze jak wrzucam paczki do smażenia to pierwsza stronę smażę to gdzie jest zlepienie. może wam to pomoże coś. :D

Autor
Tytul
2012-02-06 19:47

jeśli chodzi o biały pasek w koło pączka to jest to do zrobienia : pierwszą stronę paczka smażyć pod przykryciem potem je obrócić i drugą stronę smarzyć bez przykrycia smacznego

Autor
Tytul
2012-02-09 18:53

A srednio jaki jest czas pieczenia zeby byly upieczone w srodku?

Autor
pączki
2012-02-09 19:18

mniej więcej 3 minuty z każdej strony ale trzeba patrzeć i pilnować :) mają być złotorumiane.

Autor
Tytul
2012-02-11 12:26

a na jaka grubosc te ciasto rozwalkowac prosze o odp. dzieki z góry

Autor
pączki
2012-02-11 13:10

ciasto wałkujemy an grubość około 1,0-1,5 cm. smacznego :) !

Autor
Tytul
2012-02-11 15:21

dzieki za odp ale już zrobiłam pierwszy raz robiłam pączki no i smaczne.pozdro>

Autor
Tytul
2012-02-11 15:57

MÓJ POPRZEDNI KOMENTARZ KTOŚ USUNĄŁ PEWNO DLATEGO ŻE NIE CHWALIŁAM TEGO PRZEPISU.
PĄCZKI WYCHodzą niemal czarne, płaskie gumiaste ciasto i bardzo niesmaczne. ciasto tak rzadkie że nie można z nich zrobic pączków bo się leje - totlana porazka ten przepis - ostrzegam - nie róbcie

Autor
pączki
2012-02-11 16:14

Twój komentarz został usunięty ze względu na słownictwo jakim wyrażasz swoje uwagi. To, ze pączki są czarne to już wina smażącego a nie przepisu. Gdybym ich nie robiła z tego przepisu może bym uwierzyła w pozostałe argumenty ale robiłam i wiem, ze ciasto jest takie jak należy (wystarczy poczytać komentarze) no chyba, że coś zepsułaś "po drodze" a teraz masz żal do całego świata.

Robienie pączków jest jednak troszkę trudniejsze od robienia gofrów.

Autor
Tytul
2012-02-12 15:19

Ok. Przepraszam że się tak wyraziłam na temat twojego przepisu :( Ale naprawde bardzo sie denerwuje jak mi coś nie wychodzi !!! A akurat to mi nie wyszło !! :(

Autor
bardzo smaczne
2012-02-12 16:48

polecam ! bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ! daniel

Autor
Tytul
2012-02-13 17:18

ja robilam 1 raz i mi wyszly smaczne w czwartek zrobię z budyniem a może już ktoś próbował z budyniem?

Autor
Tytul
2012-02-14 14:18

hmm... Przyznam, że pączusie na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie. dziękuję za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam Gosia

Autor
Tytul
2012-02-15 10:42

a czy zamiast spirytusu może byc wódka?bo nie chce specialnie dla jednego kieliszka kupowac spirytu.

Autor
pączki
2012-02-15 11:19

myślę, że spokojnie można dodać wódkę, dodanie alkoholu sprawia, że pączki "piją" mniej tłuszczu. Spirytus jest też w małych buteleczkach, nie trzeba więc kupować od razu 0,5 litra ale to tak na marginesie :)

Autor
Tytul
2012-02-15 16:51

Wszystko ładnie pieknie. Ale może w końcu doprosze się o jakiegos pączka bo mi już język gdzieś do gardła ucieka:)))

Autor
Tytul
2012-02-16 9:15

Fantastyczny przepis! Zrobiłam swoje pierwsze samodzielne pączki według tego przepisu i wyszły bardzo samczne. Polecam

Autor
Tytul
2012-02-16 10:30

A ja właśnie się zabieram. Teściowa robi z innego przepisu, ale te jej są bez rewelacji. Sprawdzę ten przepis :D Dam znać jak poszło.

Autor
pączki Ewy Wachowicz
2012-02-16 11:21

pączki wyśmienite godne polecenia właśnie jem jeszcze gorące ale dam radę

Autor
Tytul
2012-02-16 12:54

przepis rewelacja,dodałam za dużo marmolady, która zepsuła wyśmienity smak ciasta

Autor
Tytul
2012-02-16 22:11

Robiłam bez dzemu okrągłe i wiszły w środku surowe Wiecie może czemu?

Autor
Natalia
2012-02-17 0:07

Coś cudownego aż wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam pączków więc to był mój debiut....i moje paczusie wyszły palce lizać - a muszę dodać że nie należę do tych kobiet którym wypieki nie sprawiają trudności - więc do sedna przepis genialny POLECAM i nie czytajcie tych złych opini, jeśli ja potrafiłam je zrobić to każdy potrafi;-)ps ze wzgledu na moje dzieci połowę pączków zrobiłam z nadzieniem masła czekoladowego - rewelacja.

Autor
pączki
2012-02-17 7:19

jeśli w środku są surowe to oznacza, że płomień pod naczyniem był za duży. Po prostu spiekły się z zewnatrz a w środku to juz nie bardzo.

Autor
Tytul
2012-02-17 8:12

Te pączki są naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł.Ale pączki nadziewam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam problem z wypływaniem nadzienia.

Autor
sonia
2012-02-17 19:43

Powiedzcie mi gdzie popełniłam błąd...pączki są smaczne , pasek wyszedł , piekłam 3 min z kazdej strony, nie są spalone ale....... są puste w śroku...- nadmuchały się pięknie ale ciasto przylepiło sie do scianek i w srodku są puste ...ktos wie dlaczego ??

Autor
Tytul
2012-02-20 12:24

polecałabym jednak do smażenia olej rzepakowy. Słonecznikowy szybko się pali, najlepiej w połączeniu ze smalcem, pozdrawiam

Autor
super pączki
2012-02-21 12:20

super zrobiłam mini pączki bez spirytusu pomyliłam kolejność wykonywania REWELACJA robiłam pierwszy raz ROSŁY PRZY FARELCE!

Autor
Tytul
2012-02-22 11:58

nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii- mi wyszły zakalce i bardzo rzadkie ciasto - odradzam

Autor
pączki
2012-02-22 12:08

a no stąd, że są super!!!

i naprawdę tylko raz na jakiś czas ( z tego co widać baaardzo rzadko) komuś nie wyjdą

Autor
Temperatura oleju
2012-07-02 15:21

Witam, czy mozecie podac temperature oleju, w ktorej smazy sie paczki? Takze, jeden ze skladnikow to "5 lyzek oliwy," jaka to ma byc oliwa? Dziekuje.

Autor
pączki
2012-07-02 18:27

chodzi o oliwę z oliwek a temp smażenia pączków to około 170 st C

Autor
Tytul
2012-09-15 11:56

super paczusie ,bardzo pulchniutkie ...najlepszy przepis ...a juz dlugo robie paczki i zawodu jestem piekarzem ,ale takich paczkow jeszcze nie mialam ..dziekuje i pozdrawiam

Autor
Tytul
2013-01-24 12:06

czy tylko dla mnie nie chcialy się ptrzewracac? w smaku pyszne.

Autor
Tytul
2013-01-26 0:11

Bardzo proszę,może ktoś mi doradzi co zrobić aby w trakcie smażenia pączków nie wykipiał olej.Pierwsze smażenie ok,drugie jeszcze też ale juz przy następnym wsadzie olej się gotuje i kipi. Dzięki! Andrzej.

Autor
pączki
2013-01-26 12:40

wychodzi na to, że trzeba częściej zmieniać olej na świeży

Autor
pączki
2013-01-26 15:05

ja też sie zabrałąm dzisiaj za paczki,czekaja swoje 30 minut i bede smazyc,ciekawe jak wyjda.
Z tą maka to faktycznie trzeba wiecej dodac bo ciasto jest lejace

Autor
teresa
2013-01-28 12:37

Mam pytanie : czy ciasto trzeba wyrabiać tak jak tradycyjne pączki czy tylko wymieszać .

Autor
Tytul
2013-01-29 0:23

ciasto wyrabiamy na tyle by składniki się ze sobą połączyły.

Autor
Drozdze?
2013-01-31 17:59

Mieszkam w USA - i tu maja suche i swieze drozdze - ktorych mam uzyc w tym przepisie? I ktora konfitura jest najlepsza? Pozdrawiam!

Autor
Tytul
2013-01-31 19:10

Jeszcze jedno pytanie - ile czasu te paczki zachowuja swoja swiezosc - czy jak zrobie je w piatek wieczorem, to beda dobre w sobote?

Autor
Polecam
2013-02-01 15:40

Wyprobowalam i wyszły pycha. Ale nadzieje dałam do gotowych pączków. Zmodyfikowalam o tyle ze u mnie do wyrosniecia zostawiłem paczki po rozwalkowaniu i wycięcia.

Autor
pączki
2013-02-01 22:06

do pączków najlepsze są drożdże świeże alejesli mamy suszone to pamiętajmy, że 7g suszonych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Pączki są najlepsze tego samego dnia, niestety. Jeszcze zjadliwe dnia następnego ale należy je zakryć folią by nie wysychały.
Do pączków najlepsza jest konfitura z róży ale równie dobrze smakuje wiśniowa lub po prostu taka jaką dysponujemy :)

Autor
Tytul
2013-02-03 13:30

Właśnie skończyłam robić pączki wg powyższego przepisu. Są poprostu przepyszne. Polecam

Autor
Ave
2013-02-06 14:25

...wlaśnie skończylam smażenie ! Pączki wyszły pyszne ! ..ale ja zawsze coś po swojemu ulepszam; dałam ciut mniej mleka ,za to o 2 żółtka więcej.
I moja rada dla początkujących : sklejajcie mocno pączki ; tak jak pierożki , a potem zostawcie do wyrośnięcia na sklejonej stronie i na tej stronie też wkladajcie do tłuszczu . Smażcie raczej wolniej , aby nie były surowe. Wszystkim życzę udanych pączków na jutro ;-). Pozdrawiam pani Ewo ... ech pamiętam panią z "tamtych lat" :-))

Autor
super przepis
2013-02-06 18:12

pączki są rewelacyjne polecam przepis ,jest dokładny i szybko się robi gorąco zachęcam do sprobowania przepisu

Autor
drożdże
2013-02-06 21:00

Witam !
Jestem za granicą i nigdzie nie mogę dostać normalnych drożdży, tylko te w proszku :( Pomóżcie :( Czy pączki wyjdą, jeśli użyję takich? Jeśli tak, to ile mam użyć?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam !

Autor
Pączki Ewy
2013-02-06 21:30

Proszę przeczytać komentarze pod tym przepisem. Jest odpowiedź na Pani pytanie :-)

Autor
kopoo
2013-02-06 23:25

niedobry przepis!pączki gumiaste,w srodku surowe z wierzchu czarne małe węgielki - porazka

Autor
pączki
2013-02-06 23:38

chyba raczej niedobry KUCHARZ! skoro spalone na zewnątrz a surowe w środku to znaczy, ze temperatura oleju jest za wysoka i należy zmniejszyć ogień! było już o tym pisane milion razy w komentarzach a tu dalej kompromitowanie siebie, że niby przepis niedobry!

Autor
marzenab71
2013-02-07 8:58

nie mam oliwy czym mogę zastąpić.Do sklepu pięć kilometrów !!

Autor
super przepis
2013-02-07 9:58

mam 2 lewe do wypieków ale paczki wyszły mi przepyszne:) we wtorek zroiłam z pół porcji i wyszło około 20 pączków:) a dzisiaj znów z pół i tez koło tego:) rodzinka zajadała sie nimi az im się przysłowiowe uszy trzęsły:) polecam przepis. jest prosty i szybki:)

Autor
czytam wszystkie opinie i
2013-02-07 10:08

PRZECZYTALAM WSZYSTKIE KOMENTARZE.TERAZ JA NORMALNY LAIK BIORE SIE ZA TE CUDENKA ZE ZDJECIA . MAN DWOCH SYNOW I MEZA I TO ONI SA EKSPERTAMI W DZIEDZINIE MOICH WYPIEKOW.DAM ZNAC JAK IM SMAKOWALY.

Autor
pytanko?
2013-02-07 10:38

wyszły super pączki tylko zapomniałem dodać spirytusu. ale to nie szkodzi chyba???:)

Autor
Tytul
2013-02-07 10:44

pączki wyszły super, nawet z obwódką! przeczytałam wszystkie komentarze, nie miałam problemów z rozwałkowaniem ciasta, dałam 1/2 szkl. mleka mniej, ciasto było idealne. Smażyłam jednak na smalcu rozgrzanym do 150 stopni po 3-4 min. z każdej strony.
polecam ten przepis!

Autor
pączki
2013-02-07 11:18

oliwę/olej można zastąpić smalcem a jak ktoś zapomniał dodać spirytus to nie szkodzi :) na pewno wyjdą i na pewno nie da się odczuć różnicy w smaku, spirytus się dodaje bym pączki wsiąkały mniej tłuszczu i taka jego rola :)

Autor
Tytul
2013-02-07 11:21

zabieram sie do robienia paczków:) tylko mam 11 mies córeczke i cos czuje ze nie pogotuje zbyt dlugo:)mam nadzieje ze wyjda!! mam na nie ochote juz od kilku dni:)

Autor
ozczędne pączki
2013-02-07 13:36

a ja tam w ramach ozczedności zrobiłam pączki bez jajek i bez tłuszczu w cieście..Wyszły super.Placki drożdzowe tez piekę b/jaj(zamiast jaj mozna dodac mąki kukurydzianej na piekny żółty kolor)a zamiast masła olej.

Autor
Tytul
2013-02-07 16:50

zrobilammmmmm!!!:) wyszly pyszne! pierwsza ture za szybko chyba wyciagalam bo kolor byl ok, ogien średni ale w srodku kolo marmolady by nie upieczony troche le jak wystygnie to moze bedzie ok, a do 2 tury da garnka dalam pol ziemniaka i dopiero wtedy wrzucalam paczki, robiły sie o wiele dluzej i jak osiagneły swój kolor to niektóre same sie przewracały a jak nie to im pomagalam i sa pyszne:) ziemniak podobno wlasnie spowalnia zbyt szybkie przypalenie paczka wiec mamy czas aby sie dobrze upiekł:)wyszko 33 na 4 osoby!!ale bedzie wyrzerka! pozdrawiam:)ps w 2 turze ogien mały dałam. polecam marmolade rózana pycha:)

Autor
sprirytus
2013-02-07 17:52

Kiedy dajemy spirytus?nie mogę znaleźć takiej informacji a jestem w trakcie robienia

Autor
pączki
2013-02-07 20:36

kiedykolwiek, z którymś ze skłądników, to nie ma znaczenia kiedy i w którym momencie.

Autor
Przepis na pączki pani Wac
2013-02-09 21:19

Przepis bardzo dobry. Gdy rozczyn urósł, wymieszałam składniki w malakserze. Wyszło ciasto średniej gęstości. Pączki wspaniałe - puszyste, mięciutkie. Polane lukrem i posypane skórką pomarańczową świetnie smakują. POLECAM!

Autor
pączki
2013-02-15 14:15

moje pierwsze pączki lat temu kilka wyszły straszne a to dlatego że zbyt ściśle trzymałam się pzepisu.Mąka ma to do siebie że ma różną wilgotność i jeśli ciasto jest zbyt lejące trzeba dać jej troszkę więcej i trochę mniej gdy jest zbyt twarde lub dać więcej mleka.Ale to wszystko to kwestia doświadczenia, ja coroku robię pączki z 2 kg mąki naraz(mam 6 głodomorów)ale dzielnie mi pomagają przy tym.

Autor
Tytul
2014-01-28 14:07

Rewelacja. Moje pierwsze w życiu pączki i udały mi wyśmienicie. Ba, nawet ta biała obwódka jest. Przepis szczerze polecam...

Autor
pączki
2014-02-16 9:16

Ekstra! Przepysznę
Najlepiej przy wałkowaniu nie podsypywać ciasta dużą ilości mąki ponieważ przy pieczeniu ona będzie się paliła

Autor
Tytul
2014-02-25 13:06

każde ciasto mi się udaje , oczywiscie z przepisów p. Ewy Wachowicz - pozdrawiam

Autor
Tytul
2014-02-27 20:13

Przepis super, paczki wyszly wspaniale

Autor
Tytul
2014-12-09 10:09

Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyrosła .

Autor
Tytul
2014-12-09 10:14

Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a mają wpływ na smak i wygląd pączka.

Autor
pippi
2015-02-06 12:01

pączki wyszły zakalcowate w środku - ciasto nie fajne - piekę pączki od lat - ale z tego przepisu nie są dobre

Autor
Tytul
2015-02-06 14:44

dziwne rzeczy opowiadasz pipi, przepis robi furorę w internecie. Autorka przepisu to znakomita gospodyni, do tego przeanalizuj komentarze i pomyśl czy to przepis do bani czy też Tobie pączki nie wyszły.

Autor
pycha
2015-02-07 19:03

Zrobilam dzis poczki wg tego przepisu wyszly pyszne. Faktycznie pierwsze byly male czarne o surowe musialam piec je dosc dlugo i na malym ogniu. Ale wyszly i sa pyszne!!!! Polecam ten przepis :)

Autor
anna
2015-02-09 16:09

pyszny pszepis tylko chcialam sie zapytac jaki smak konfitury połaczyc z orzechami do paczkow

Autor
Tytul
2015-02-09 22:00

Każda konfitura będzie pasowała. Do pączków najlepiej pasuje z dzikiej róży, dobra jest też z wiśni.

Autor
świetne pączki domowe
2015-02-11 10:47

Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam problem z wypływaniem nadzienia. Polecam.

Autor
Tytul
2015-02-11 14:55

Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY

Autor
Tytul
2015-02-12 19:25

Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu...

Autor
Julia
2016-01-28 14:21

Pycha paluszki oblizac

Autor
asia
2016-01-28 16:47

Właśnie robię ciasto zobacze jak wyjedzie bo zawsze robilam z mamy przepisu.

Autor
Dorota
2016-01-30 18:31

Przeczytałam przepis i wszystkie komentarze. Jutro zabieram się za pączki, chociaż ciasta drożdżowe to nie moja specjalność. Ale w końcu kiedyś trzeba spróbować. Podzielę się swoją opinią, jak pączki zagoszczą na stole. Mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić efektem swojej pracy ;)

Autor
Helena
2016-01-31 18:43

To są najlepsze pączki, zrobiłam je wczoraj i zniknęły w mig, dziś musiałam robić ponownie.Według opinii moich dzieci to są pączki "pychotka". Polecam każdemu. :)

Autor
Beata
2016-02-03 10:27

do jakiej grubości rozwałkowac te ciasto na stolnicy??? troszke mąki czyli ile??bede robiła pierwszy raz więc chciala bym wiedziec takie szczegóły

Autor
Asieńka
2016-02-03 11:32

Beato ciasto na pączki wałkujemy do grubości 1 - 1,5 cm. Podsypujemy mąką tak aby oprószyć stolnicę.

Autor
Beata
2016-02-03 11:51

a do rozczynu ile maki pisze ze troszke czyli??

Autor
Asieńka
2016-02-03 11:56

Nie jest istotne czy dodasz 1 łyżkę czy 2 łyżki mąki. Mąka w rozczynie drożdżowym jest po to by drożdże mówiąc kolokwialnie zaaklimatyzowały się w nowym środowisku.

Autor
Ewa L
2016-02-05 23:37

witam , ja znam ten przepis i wiem że jest dobry bo sama właśnie go użyłam na tłusty czwartek ale moje pączki w dzień smażenia były przepyszne a na drugi dzień były bardzo czerstwe , czy takie powinny być , myślałam że dłużej będą miękkie , co mogło wpłynąć na taką sytuację , proszę o radę , wszystko robiłam w-g pprzepisu

Autor
ilona
2016-02-06 17:11

sprubujcie pączki z gotowanych ziemniaków przepis ewy wachowicz pycha

Autor
Asieńka
2016-02-07 9:24

Do EwaL
pytasz czemu pączki sklepowe są pulchne przez kilka dni, a nasze domowe już na drugi - trzeci dzień są czerstwe? Domowe pączki są na drożdżach,a sklepowe zawierają z pewnością mnóstwo spulchniaczy. Domowe ciasto drożdżowe tez szybko czerstwieje.

Autor
Paulina
2016-02-08 11:32

wczoraj piekłam pączki z tego przepisu i muszę przyznać że wyszły wyborne , nie dość że szybko się je robi to smakują wyśmienicie :)

Autor
Justyna
2016-02-24 15:23

Super przepis. Pączki rewelacja

Autor
Agata
2017-02-05 16:14

Pani Ewo, serdecznie Pani dziękuję za ten przepis! Do tej pory robiłam z 10 żółtek i kostki masła na 1 kg mąki, okazało się , że wystarczy 6 żółtek, jajko i kilka łyżek oleju, żeby pączki wyszły przepyszne, pulchne - po prostu wzorcowe! Do tego dżem z czarnej porzeczki - niebo w gębie! Jeszcze raz serdecznie dziękuję!

Autor
Żaneta
2017-02-13 17:01

Super przepis.Pączki przepyszne.Moje pierwsze w życiu wyszły super!!!

Autor
Agnieszka
2017-02-16 5:19

Ja robiłam rok temu i paczki wyszły rewelacyjne !!!! W tym roku biorę ten sam przepis. Pozdrawiam z Californii

Autor
Justyna
2017-02-22 14:32

Nie mam spirytusu. Czy wyjda mi paczki?

Autor
Justyna
2017-02-22 14:51

Bylo pisane ze mozna dodac wodki, poczytaj

Autor
Basia
2017-02-22 16:50

dodaj wódki lub spirytusu, jak nie dodasz to pączki wyjdą, ale będą nasączone tłuszczem i przez to mniej smaczne.

Autor
teresa
2017-02-22 19:53

Dobra rada: aby pączki nie spiekły się na ciemny kolor należy pamiętać aby tłuszcz do smażenia nie miał zbyt wysokiej temperatury. Optymalnie byłoby korzystać z termometru; wskazana tem.ok. 180 stopni C. Ja nie mam termometru. Korzystając z kuchenki gazowej, smażę ustawiając garnek na średnim palniku, płomień w pozycji "minimum".

Autor
Iwona
2017-02-22 20:59

Pączki rewelacja, super pyszne- dziękuję za przepis

Autor
Justyna
2017-02-23 8:41

A co z białkami

Autor
Eweka
2017-02-23 9:16

Ile mniej więcej mąki do rozczynu

Autor
Martuska
2017-02-23 9:54

Z białek można zrobić kokosanki pyszne :) Własnie ciasto rośnie na pączusie :)

Autor
andzia
2017-02-23 10:32

Wliasnie smaze z przepisu p.Ewy sa przepyszne ....

Autor
nATALIA
2017-02-23 10:55

CO MOZNA ZROBIC Z TYCH 6 BIAŁEK OPRÓCZ JAJECZNICY?

Autor
Monika K.
2017-02-23 15:23

Pączusie wyszły rewelacyjnie, baardzo polecam z całego serducha

Autor
TERESA
2017-02-23 18:43

Natalio! Białka proponuję wykorzystać do daqasa. Przepis znajdziesz bez problemu w necie. Pycha!
Białka w zamkniętym słoiku możesz przechować w lodówce nawet 10 dni.

Autor
genowefa
2019-01-22 8:25

napewno są pyszne dopiero zrobię z tego przepisu p Ewy zawsze robiłam z mojego podobnego też pyszne ale jak już mam uformowane pączki nigdy nie daje je na mąke aby wyrosły mąka sie pali ja poprostu rsmaruje olej na stole i na ten olej stawiam pączki ;;potem nożem podbieram i do oleju ;;smaczneg ;;

Autor
Kasia.
2020-02-20 10:04

Właśnie usmażyłam pączki wg tego przepisu. Wyszły cudne i pyszne. Pierwszy raz tak naprawdę udane. Pomysł na maczanie rąk w oleju przy formowaniu pączków - genialny. Polecam przepis, bo łatwy i szybki - 45 pączków zrobiłam w 1,5 godziny.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje