pączki Ewy Wachowicz wyszły rewelacyjne, mięciutkie polecam z czystym sumieniem ten przepis! najlepszy
teresa z katowic
a co z tymi 6-cioma żóltkami?
oczywiście dodajemy do ciasta na pączki!
a kiedy dodać spirytus
razem z mąką, choć moment nie jest istotny, byle by nie do rozczynu
jestem w ciąży i nie chce używać alkoholu. czy bez spirytusu też wyjdą?
spirytus ma w pączkach właściwie jedną rolę - wchłaniają one mniej tłuszczu. Podobne działanie ma jeszcze dodatek odrobiny octu - choć on też nie jest najzdrowszy. Jednak daje się go naprawdę niewiele, poza tym w trakcie smażenia z pewnością odparuje (co innego jak daje się go do kremu czy nasącza ciasto)jeśli jednak nie dodamy raczej nie stanie się nic strasznego zawsze można pączki dobrze osączyć na ręczniku papierowym
Czy pączki po uformowaniu zostawić jeszcze do wyrośnięcia?
tak, pączki najlepiej zostawić jeszcze na kilka minut aby ładnie podrosły. Jeśli chcemy je już wrzucić na gorący tłuszcz (pamiętajmy o oleju słonecznikowym) najlepiej zrobić to podważając pączki nożem (ścinając je jakby), wówczas nie rozwalą się. I dobrze jak w trakcie robienia pączków mamy ciepło w kuchni :-)
czy zamiast samych żółtek można dodać całe jajka czy to w czymś przeszkadza?
zdecydowanie dodajemy same żółtka i jedno jajko. Całe jajka zupełnie zmienią konsystencję ciasta a to niewskazane
zabieram się do roboty,później powiem wam jak mi wyszły:)
Robiłam te pączki w zeszłym roku i zdecydowanie jeden z lepszych przepisów które mam na pączki.Tradycyjnie zabieram się do roboty za pączki:))
czy sok z cytryny dodajemy do ciasta czy tylko do lukru?
do ciasta dodajemy sok z jednej cytryny choć ja nie dałam gdyż akurat nie miałam i nic wielkiego się nie stało :-)
do lukru dajemy swoją drogą - tyle aby konsystencja była gęsta :-)
Dziękuję zaprzepis wyszło FANTASTYCZNIE !!!!!
polecam naprawde są super ;) pyszota ;)
Powiem wam że są pyszne,zrobiłam też pare z kremem czekoladowym też są super,chyba przytyłam 5kg tyle ich zjadłam:)
cóż, taki urok tłustego czwartku, trzeba przed postem nabrać zapasów ;-)
ale nie szkodzi - zawsze można przejść na dietę, choćby Dukana :-)
a całe mleko dac do rozczynu czy tylko troszkę?
a ja dopiero zabieram się do robienia pączków ,lubię jak dzieci wracają ze szkoły i mają je świeżutkie.
autorka daje całe ale można dać szklankę a pozostałe później wraz z mąką.
Tresc komentarza
nie wiem czemu nie są jasne tylko ciemne nie przypalam ich
domowe pączki zawsze są ciemniejsze niż te kupne, to normalne zatem. Grunt aby były smaczne :-)
przy wałkowaniu nie podsypujmy ciasta dużą ilością mąki, bo później będzie się ona paliła w trakcie smażenia.
moje zawsze wychodzą smaczne
jaka to ma byc maka??zwykla czy tortowa??? chcialabym dzis pierwszy raz sprobowac je zrobic:)
hej mozna te paczki robic w maszynie??
czy trezba delikatnie mieszac??? help:(
tak, maka najlepiej, żeby była tortowa.
Czy delikatnie? Niekoniecznie a wręcz przeciwnie, na pewno trzeba wymieszać dokładnie, tak aby ciasto stanowiło jednolitą masę, czasem zajmuje to nawet kilka minut.
Nie robiłam w maszynie ale na pewno- można!! :-)
Mam wypróbowany sposób na smażenie pączków. W frytownicy tem. 170 stopni czas smażenia 3 minuty z jednej i trzy minuty z drugiej strony. Frytownica przykryta. Smażę bez nadzienia (łatwiej nic się nie wylewa i nie przypala) po usmażeniu dżem wstrzykuje maszynka do dekorowania tortów.
Wyrobiłam właśnie ciasto. Pozostawiłam na 30 min. Czy to ciasto ma kleić się w rękach? I czy będzie się kleić jak będę je wałkować> Proszę o pomoc.
ciasto się klei, to prawda. Dlatego ja mam na to patent: nalewam do miseczki oleju, maczam ręce w przygotowanym oleju i odrywam kawałki (podobnej wielkości)z którego formuje pączki, dzięki temu ciasto nie klei się tak strasznie, bo czasami naprawdę ciężko je rozwałkować a jak podsypiemy dużo mąki, to będzie się ona przypalać.
a tłuszcz do ciasta? np.masło?
5 łyżek oliwy - jak w przepisie i nic ponadto.
właśnie zrobiłam ciasto jest bardzo ładne żółciutkie i 30 minut i do smażenia mniam
Pączki pyszne !
Polecam z całego serca.
u mnie beznadzieja, wyszły jakies takie wegielki małe i prawie ze wszystkich wyleciało nadzienie do tego jeszcze surowe w srodku a były tak ładnie uformowane, no i nie maja takiej obraczki jasnej jak te kupne dlaczego?
skoro na zewnątrz węgielki a w środku surowe to za duża temperatura (za duży ogień), skoro wypłynęło nadzienie to jednak słabo zlepione albo za rzadkie nadzienie. A jasna obrączka..? Chyba nie decyduje o smaku :-)
Pączki znakomite, godne polecenia. Wszystkim smakują a w wykonanie bardzo proste tylko trzeba dobrze wyrobić ciasto
Ja będę polemizować, że jest to dobry przepis na pączki...
Otóż, przede wszystkim stanowczo za dużo jest drożdży, jak na 1kg. mąki. Ja daję 60g. i w zupełności to wystarczy, nie oliwa, tylko masło i trochę więcej jajek.A największa profanacja, to smażenie pączków na oleju. Smalec tylko i wyłącznie
skoro pączki wychodzą i są pyszne to z czym lub z kim ta polemika? Przepis wypróbowany osobiście z wielkim efektem więc skąd takie wnioski?
Jeśli chodzi o smalec to jest na pewno dużo lepszy niż zwykły olej rzepakowy - też polecam, jednak zdrowszy (no niestety ale zdrowszy!) jest olej słonecznikowy.
Dla osób które nie patrzą na cholesterol oczywiście również polecam smalec.
Przepis super i paczki rownie pyszne!!!
U mnie jedyny problem byl w formowaniu paczka.Nie potrafilam go dobrze skleic aby konfitura nie wychodzila na zewnatrz.Polecam krazek z konfitura przykryc drugim krazkiem,zlepic jak pieroga,a nastepnie wyciac szklanka.Wychodza jak te z cukierni.I dla tej pani ktora chciala ta jasna obwodke,w tej wersji jest mozliwa do uzyskania,gdy nalozymy mniej dzemu.Wszystkim zycze smacznego!!!
Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać, to przede wszystkim pączki powinien raz na zawsze wykreślić ze swojego menu. Obojętne, czy będą smażone na oleju, czy smalcu.
nie mówimy o codziennym jedzeniu pączków ale o robieniu ich w Tłusty Czwartek!
Każdy ma swoje zdanie na ten temat i każdy je może wyrazić.
Ale, żeby od razu popadać w skrajności...
dziś piekłam pączki wg. tego przepisu i rzeczywiście są rewelacyjne
Przepis fantastyczny,wyszly wspaniale ,sa puszyste i lekkie i znikaja w oka mgnieniu.Robilam juz rozne ale te sa najlepsze
Robiłam w czwartek i mi nie wyszły. Piekłam dłużej oczywiście i w środlu też były ok, ale jakieś takie twarde trochę wyszły. Zrobiłam, jak było w przepisie. Nie wiem, gdzie tkwi problem.
Ja nie popadam w skrajności, bo pączków nie smażę codziennie ale w wyjątkowe dni, takie jak Tłusty Czwartek i dlatego też uważam, że tego dnia można, a nawet trzeba zapomnieć o zdrowym odżywianiu i robić, tak jak Bóg przykazał, czyli smaczne, a nie "zdrowe". I nikt mi nie wmówi, że pączki smażone na oleju smakują tak samo, jak smażone na smalcu. Olej czuć na odległość :(
Doskonały przepis. Wszystko wyszło cudownie... chociaż czasu zajmuje to sporo.
Mała uwaga: trzeba bardzo uważać przy smażeniu, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, wówczas pączki się spieką na zewnątrz, ale nie dosmażą w środku (co mnie częściowo spotkało). Ale generalnie to pycha!
Zastapilam spirytus wodka porzeczkowa bo nie mialam spirytusu. Ciasto sie klei i tez nalalam sobie oliwy do miseczki i maczalam w niej rece. Nie wykrawalam krazkow szklanka tylko odrywalam male kawalki i rozplaszczalam w2 rekach wkladalam troszke dzemu i zawijalam. A przy smazeniu rozgrzalam mocno olej potem zmniejszylam temperature na minimum i od razu wrzucilam paczki i smazylam pod przykryciem. Najlepiej wlasnie smazyc je dluzej ale przy nizszej temperaturze to sie nie pala.
Raz w zyciu uzylam smalcu
i nigdy wiecej. Zalatruje wstretnie swiniakiem i tyle. Az szkoda cudnego paczusia wkladac to tluszczu prosiaka bleeee
Moje paczki wyszly cudownie pyszne. Dziekuje za przepis.
moje najpierwszejsze pączki w zyciu! wyszly idealne! przepis super, polecam wszystkim początkującym pączkującym! jak mi się udały, to udadzą się każdemu:) moi gości też zachwyceni!!!!
Witam . a ja mam dość głupie pytanie bo nie mam w domu takiej wagi małej. może ktoś pomoże: ile 100 g cukru to łyżek ????
Około pół szklanki (ciut mniej). Na naszej stronie jest przelicznik kulinarny www.przepis-kulinarny.pl/przelicznik-kulinarny-info5.html
Proszę z niego skorzystać :-)
Pączki mi nie wyszły ale to chyba raczej z braku doświadczenia a nie przez zły przepis... Pozdrawiam pączkowiczów :)
u mnie nie wyszly, dosyc mokre wewnatrz i smakuja drozdzami....
oj, wygląda na to, że są zwyczajnie zbyt surowe w środku. Następnym razem proponuję mniejszy ogień i dłuższy czas smażenia.
Pączki są super szukałam przepisu na pączki trafiłam akurat na to wieczorem wypróbowałam robiłam je chyba z 2godz. z wszystkim super przepis wszyscy się zajadali zamiast spirytusu (wiadomo drogi i nie zawsze zostaje;) dodałam 2łyzki octu. Dzięki za przepis teraz tylko z niego będę korzystać:)pzdr.
To ja też właśnie zabieram się za pączki z tego przepisu i dam znać jak wyszły, ale na pewno tak jak wam świetnie:) Pozdr:D
super dobre polecam.piekłam troszke inaczej ale sie udały P.EWA ma pyszne i sprawdzone przepisy.
Świetny przepis, wczoraj zrobiłam i wczoraj zniknęły, trochę zabawy było z klejeniem pączków, ale nastepnym razem bedzie już lepiej.
Jutro będę robiła paczki ciekawe jak wyjdą, a czytałam że wylewa wam się nadzienie mi się tak nie dzieje dzięki temu ze jak wrzucam paczki do smażenia to pierwsza stronę smażę to gdzie jest zlepienie. może wam to pomoże coś. :D
jeśli chodzi o biały pasek w koło pączka to jest to do zrobienia : pierwszą stronę paczka smażyć pod przykryciem potem je obrócić i drugą stronę smarzyć bez przykrycia smacznego
A srednio jaki jest czas pieczenia zeby byly upieczone w srodku?
mniej więcej 3 minuty z każdej strony ale trzeba patrzeć i pilnować :) mają być złotorumiane.
a na jaka grubosc te ciasto rozwalkowac prosze o odp. dzieki z góry
ciasto wałkujemy an grubość około 1,0-1,5 cm. smacznego :) !
dzieki za odp ale już zrobiłam pierwszy raz robiłam pączki no i smaczne.pozdro>
MÓJ POPRZEDNI KOMENTARZ KTOŚ USUNĄŁ PEWNO DLATEGO ŻE NIE CHWALIŁAM TEGO PRZEPISU.
PĄCZKI WYCHodzą niemal czarne, płaskie gumiaste ciasto i bardzo niesmaczne. ciasto tak rzadkie że nie można z nich zrobic pączków bo się leje - totlana porazka ten przepis - ostrzegam - nie róbcie
Twój komentarz został usunięty ze względu na słownictwo jakim wyrażasz swoje uwagi. To, ze pączki są czarne to już wina smażącego a nie przepisu. Gdybym ich nie robiła z tego przepisu może bym uwierzyła w pozostałe argumenty ale robiłam i wiem, ze ciasto jest takie jak należy (wystarczy poczytać komentarze) no chyba, że coś zepsułaś "po drodze" a teraz masz żal do całego świata.
Robienie pączków jest jednak troszkę trudniejsze od robienia gofrów.
Ok. Przepraszam że się tak wyraziłam na temat twojego przepisu :( Ale naprawde bardzo sie denerwuje jak mi coś nie wychodzi !!! A akurat to mi nie wyszło !! :(
polecam ! bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ! daniel
ja robilam 1 raz i mi wyszly smaczne w czwartek zrobię z budyniem a może już ktoś próbował z budyniem?
hmm... Przyznam, że pączusie na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie. dziękuję za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam Gosia
a czy zamiast spirytusu może byc wódka?bo nie chce specialnie dla jednego kieliszka kupowac spirytu.
myślę, że spokojnie można dodać wódkę, dodanie alkoholu sprawia, że pączki "piją" mniej tłuszczu. Spirytus jest też w małych buteleczkach, nie trzeba więc kupować od razu 0,5 litra ale to tak na marginesie :)
Wszystko ładnie pieknie. Ale może w końcu doprosze się o jakiegos pączka bo mi już język gdzieś do gardła ucieka:)))
Fantastyczny przepis! Zrobiłam swoje pierwsze samodzielne pączki według tego przepisu i wyszły bardzo samczne. Polecam
A ja właśnie się zabieram. Teściowa robi z innego przepisu, ale te jej są bez rewelacji. Sprawdzę ten przepis :D Dam znać jak poszło.
pączki wyśmienite godne polecenia właśnie jem jeszcze gorące ale dam radę
przepis rewelacja,dodałam za dużo marmolady, która zepsuła wyśmienity smak ciasta
Robiłam bez dzemu okrągłe i wiszły w środku surowe Wiecie może czemu?
Coś cudownego aż wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam pączków więc to był mój debiut....i moje paczusie wyszły palce lizać - a muszę dodać że nie należę do tych kobiet którym wypieki nie sprawiają trudności - więc do sedna przepis genialny POLECAM i nie czytajcie tych złych opini, jeśli ja potrafiłam je zrobić to każdy potrafi;-)ps ze wzgledu na moje dzieci połowę pączków zrobiłam z nadzieniem masła czekoladowego - rewelacja.
jeśli w środku są surowe to oznacza, że płomień pod naczyniem był za duży. Po prostu spiekły się z zewnatrz a w środku to juz nie bardzo.
Te pączki są naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł.Ale pączki nadziewam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam problem z wypływaniem nadzienia.
Powiedzcie mi gdzie popełniłam błąd...pączki są smaczne , pasek wyszedł , piekłam 3 min z kazdej strony, nie są spalone ale....... są puste w śroku...- nadmuchały się pięknie ale ciasto przylepiło sie do scianek i w srodku są puste ...ktos wie dlaczego ??
polecałabym jednak do smażenia olej rzepakowy. Słonecznikowy szybko się pali, najlepiej w połączeniu ze smalcem, pozdrawiam
super zrobiłam mini pączki bez spirytusu pomyliłam kolejność wykonywania REWELACJA robiłam pierwszy raz ROSŁY PRZY FARELCE!
nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii- mi wyszły zakalce i bardzo rzadkie ciasto - odradzam
a no stąd, że są super!!!
i naprawdę tylko raz na jakiś czas ( z tego co widać baaardzo rzadko) komuś nie wyjdą
Witam, czy mozecie podac temperature oleju, w ktorej smazy sie paczki? Takze, jeden ze skladnikow to "5 lyzek oliwy," jaka to ma byc oliwa? Dziekuje.
chodzi o oliwę z oliwek a temp smażenia pączków to około 170 st C
super paczusie ,bardzo pulchniutkie ...najlepszy przepis ...a juz dlugo robie paczki i zawodu jestem piekarzem ,ale takich paczkow jeszcze nie mialam ..dziekuje i pozdrawiam
czy tylko dla mnie nie chcialy się ptrzewracac? w smaku pyszne.
Bardzo proszę,może ktoś mi doradzi co zrobić aby w trakcie smażenia pączków nie wykipiał olej.Pierwsze smażenie ok,drugie jeszcze też ale juz przy następnym wsadzie olej się gotuje i kipi. Dzięki! Andrzej.
wychodzi na to, że trzeba częściej zmieniać olej na świeży
ja też sie zabrałąm dzisiaj za paczki,czekaja swoje 30 minut i bede smazyc,ciekawe jak wyjda.
Z tą maka to faktycznie trzeba wiecej dodac bo ciasto jest lejace
Mam pytanie : czy ciasto trzeba wyrabiać tak jak tradycyjne pączki czy tylko wymieszać .
ciasto wyrabiamy na tyle by składniki się ze sobą połączyły.
Mieszkam w USA - i tu maja suche i swieze drozdze - ktorych mam uzyc w tym przepisie? I ktora konfitura jest najlepsza? Pozdrawiam!
Jeszcze jedno pytanie - ile czasu te paczki zachowuja swoja swiezosc - czy jak zrobie je w piatek wieczorem, to beda dobre w sobote?
Wyprobowalam i wyszły pycha. Ale nadzieje dałam do gotowych pączków. Zmodyfikowalam o tyle ze u mnie do wyrosniecia zostawiłem paczki po rozwalkowaniu i wycięcia.
do pączków najlepsze są drożdże świeże alejesli mamy suszone to pamiętajmy, że 7g suszonych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Pączki są najlepsze tego samego dnia, niestety. Jeszcze zjadliwe dnia następnego ale należy je zakryć folią by nie wysychały.
Do pączków najlepsza jest konfitura z róży ale równie dobrze smakuje wiśniowa lub po prostu taka jaką dysponujemy :)
Właśnie skończyłam robić pączki wg powyższego przepisu. Są poprostu przepyszne. Polecam
...wlaśnie skończylam smażenie ! Pączki wyszły pyszne ! ..ale ja zawsze coś po swojemu ulepszam; dałam ciut mniej mleka ,za to o 2 żółtka więcej.
I moja rada dla początkujących : sklejajcie mocno pączki ; tak jak pierożki , a potem zostawcie do wyrośnięcia na sklejonej stronie i na tej stronie też wkladajcie do tłuszczu . Smażcie raczej wolniej , aby nie były surowe. Wszystkim życzę udanych pączków na jutro ;-). Pozdrawiam pani Ewo ... ech pamiętam panią z "tamtych lat" :-))
pączki są rewelacyjne polecam przepis ,jest dokładny i szybko się robi gorąco zachęcam do sprobowania przepisu
Witam !
Jestem za granicą i nigdzie nie mogę dostać normalnych drożdży, tylko te w proszku :( Pomóżcie :( Czy pączki wyjdą, jeśli użyję takich? Jeśli tak, to ile mam użyć?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam !
Proszę przeczytać komentarze pod tym przepisem. Jest odpowiedź na Pani pytanie :-)
niedobry przepis!pączki gumiaste,w srodku surowe z wierzchu czarne małe węgielki - porazka
chyba raczej niedobry KUCHARZ! skoro spalone na zewnątrz a surowe w środku to znaczy, ze temperatura oleju jest za wysoka i należy zmniejszyć ogień! było już o tym pisane milion razy w komentarzach a tu dalej kompromitowanie siebie, że niby przepis niedobry!
nie mam oliwy czym mogę zastąpić.Do sklepu pięć kilometrów !!
mam 2 lewe do wypieków ale paczki wyszły mi przepyszne:) we wtorek zroiłam z pół porcji i wyszło około 20 pączków:) a dzisiaj znów z pół i tez koło tego:) rodzinka zajadała sie nimi az im się przysłowiowe uszy trzęsły:) polecam przepis. jest prosty i szybki:)
PRZECZYTALAM WSZYSTKIE KOMENTARZE.TERAZ JA NORMALNY LAIK BIORE SIE ZA TE CUDENKA ZE ZDJECIA . MAN DWOCH SYNOW I MEZA I TO ONI SA EKSPERTAMI W DZIEDZINIE MOICH WYPIEKOW.DAM ZNAC JAK IM SMAKOWALY.
wyszły super pączki tylko zapomniałem dodać spirytusu. ale to nie szkodzi chyba???:)
pączki wyszły super, nawet z obwódką! przeczytałam wszystkie komentarze, nie miałam problemów z rozwałkowaniem ciasta, dałam 1/2 szkl. mleka mniej, ciasto było idealne. Smażyłam jednak na smalcu rozgrzanym do 150 stopni po 3-4 min. z każdej strony.
polecam ten przepis!
oliwę/olej można zastąpić smalcem a jak ktoś zapomniał dodać spirytus to nie szkodzi :) na pewno wyjdą i na pewno nie da się odczuć różnicy w smaku, spirytus się dodaje bym pączki wsiąkały mniej tłuszczu i taka jego rola :)
zabieram sie do robienia paczków:) tylko mam 11 mies córeczke i cos czuje ze nie pogotuje zbyt dlugo:)mam nadzieje ze wyjda!! mam na nie ochote juz od kilku dni:)
a ja tam w ramach ozczedności zrobiłam pączki bez jajek i bez tłuszczu w cieście..Wyszły super.Placki drożdzowe tez piekę b/jaj(zamiast jaj mozna dodac mąki kukurydzianej na piekny żółty kolor)a zamiast masła olej.
zrobilammmmmm!!!:) wyszly pyszne! pierwsza ture za szybko chyba wyciagalam bo kolor byl ok, ogien średni ale w srodku kolo marmolady by nie upieczony troche le jak wystygnie to moze bedzie ok, a do 2 tury da garnka dalam pol ziemniaka i dopiero wtedy wrzucalam paczki, robiły sie o wiele dluzej i jak osiagneły swój kolor to niektóre same sie przewracały a jak nie to im pomagalam i sa pyszne:) ziemniak podobno wlasnie spowalnia zbyt szybkie przypalenie paczka wiec mamy czas aby sie dobrze upiekł:)wyszko 33 na 4 osoby!!ale bedzie wyrzerka! pozdrawiam:)ps w 2 turze ogien mały dałam. polecam marmolade rózana pycha:)
Kiedy dajemy spirytus?nie mogę znaleźć takiej informacji a jestem w trakcie robienia
kiedykolwiek, z którymś ze skłądników, to nie ma znaczenia kiedy i w którym momencie.
Przepis bardzo dobry. Gdy rozczyn urósł, wymieszałam składniki w malakserze. Wyszło ciasto średniej gęstości. Pączki wspaniałe - puszyste, mięciutkie. Polane lukrem i posypane skórką pomarańczową świetnie smakują. POLECAM!
moje pierwsze pączki lat temu kilka wyszły straszne a to dlatego że zbyt ściśle trzymałam się pzepisu.Mąka ma to do siebie że ma różną wilgotność i jeśli ciasto jest zbyt lejące trzeba dać jej troszkę więcej i trochę mniej gdy jest zbyt twarde lub dać więcej mleka.Ale to wszystko to kwestia doświadczenia, ja coroku robię pączki z 2 kg mąki naraz(mam 6 głodomorów)ale dzielnie mi pomagają przy tym.
Rewelacja. Moje pierwsze w życiu pączki i udały mi wyśmienicie. Ba, nawet ta biała obwódka jest. Przepis szczerze polecam...
Ekstra! Przepysznę
Najlepiej przy wałkowaniu nie podsypywać ciasta dużą ilości mąki ponieważ przy pieczeniu ona będzie się paliła
każde ciasto mi się udaje , oczywiscie z przepisów p. Ewy Wachowicz - pozdrawiam
Przepis super, paczki wyszly wspaniale
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyrosła .
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a mają wpływ na smak i wygląd pączka.
pączki wyszły zakalcowate w środku - ciasto nie fajne - piekę pączki od lat - ale z tego przepisu nie są dobre
dziwne rzeczy opowiadasz pipi, przepis robi furorę w internecie. Autorka przepisu to znakomita gospodyni, do tego przeanalizuj komentarze i pomyśl czy to przepis do bani czy też Tobie pączki nie wyszły.
Zrobilam dzis poczki wg tego przepisu wyszly pyszne. Faktycznie pierwsze byly male czarne o surowe musialam piec je dosc dlugo i na malym ogniu. Ale wyszly i sa pyszne!!!! Polecam ten przepis :)
pyszny pszepis tylko chcialam sie zapytac jaki smak konfitury połaczyc z orzechami do paczkow
Każda konfitura będzie pasowała. Do pączków najlepiej pasuje z dzikiej róży, dobra jest też z wiśni.
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam problem z wypływaniem nadzienia. Polecam.
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu...
Pycha paluszki oblizac
Właśnie robię ciasto zobacze jak wyjedzie bo zawsze robilam z mamy przepisu.
Przeczytałam przepis i wszystkie komentarze. Jutro zabieram się za pączki, chociaż ciasta drożdżowe to nie moja specjalność. Ale w końcu kiedyś trzeba spróbować. Podzielę się swoją opinią, jak pączki zagoszczą na stole. Mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić efektem swojej pracy ;)
To są najlepsze pączki, zrobiłam je wczoraj i zniknęły w mig, dziś musiałam robić ponownie.Według opinii moich dzieci to są pączki "pychotka". Polecam każdemu. :)
do jakiej grubości rozwałkowac te ciasto na stolnicy??? troszke mąki czyli ile??bede robiła pierwszy raz więc chciala bym wiedziec takie szczegóły
Beato ciasto na pączki wałkujemy do grubości 1 - 1,5 cm. Podsypujemy mąką tak aby oprószyć stolnicę.
a do rozczynu ile maki pisze ze troszke czyli??
Nie jest istotne czy dodasz 1 łyżkę czy 2 łyżki mąki. Mąka w rozczynie drożdżowym jest po to by drożdże mówiąc kolokwialnie zaaklimatyzowały się w nowym środowisku.
witam , ja znam ten przepis i wiem że jest dobry bo sama właśnie go użyłam na tłusty czwartek ale moje pączki w dzień smażenia były przepyszne a na drugi dzień były bardzo czerstwe , czy takie powinny być , myślałam że dłużej będą miękkie , co mogło wpłynąć na taką sytuację , proszę o radę , wszystko robiłam w-g pprzepisu
sprubujcie pączki z gotowanych ziemniaków przepis ewy wachowicz pycha
Do EwaL
pytasz czemu pączki sklepowe są pulchne przez kilka dni, a nasze domowe już na drugi - trzeci dzień są czerstwe? Domowe pączki są na drożdżach,a sklepowe zawierają z pewnością mnóstwo spulchniaczy. Domowe ciasto drożdżowe tez szybko czerstwieje.
wczoraj piekłam pączki z tego przepisu i muszę przyznać że wyszły wyborne , nie dość że szybko się je robi to smakują wyśmienicie :)
Super przepis. Pączki rewelacja
Pani Ewo, serdecznie Pani dziękuję za ten przepis! Do tej pory robiłam z 10 żółtek i kostki masła na 1 kg mąki, okazało się , że wystarczy 6 żółtek, jajko i kilka łyżek oleju, żeby pączki wyszły przepyszne, pulchne - po prostu wzorcowe! Do tego dżem z czarnej porzeczki - niebo w gębie! Jeszcze raz serdecznie dziękuję!
Super przepis.Pączki przepyszne.Moje pierwsze w życiu wyszły super!!!
Ja robiłam rok temu i paczki wyszły rewelacyjne !!!! W tym roku biorę ten sam przepis. Pozdrawiam z Californii
Nie mam spirytusu. Czy wyjda mi paczki?
Bylo pisane ze mozna dodac wodki, poczytaj
dodaj wódki lub spirytusu, jak nie dodasz to pączki wyjdą, ale będą nasączone tłuszczem i przez to mniej smaczne.
Dobra rada: aby pączki nie spiekły się na ciemny kolor należy pamiętać aby tłuszcz do smażenia nie miał zbyt wysokiej temperatury. Optymalnie byłoby korzystać z termometru; wskazana tem.ok. 180 stopni C. Ja nie mam termometru. Korzystając z kuchenki gazowej, smażę ustawiając garnek na średnim palniku, płomień w pozycji "minimum".
Pączki rewelacja, super pyszne- dziękuję za przepis
A co z białkami
Ile mniej więcej mąki do rozczynu
Z białek można zrobić kokosanki pyszne :) Własnie ciasto rośnie na pączusie :)
Wliasnie smaze z przepisu p.Ewy sa przepyszne ....
CO MOZNA ZROBIC Z TYCH 6 BIAŁEK OPRÓCZ JAJECZNICY?
Pączusie wyszły rewelacyjnie, baardzo polecam z całego serducha
Natalio! Białka proponuję wykorzystać do daqasa. Przepis znajdziesz bez problemu w necie. Pycha!
Białka w zamkniętym słoiku możesz przechować w lodówce nawet 10 dni.
napewno są pyszne dopiero zrobię z tego przepisu p Ewy zawsze robiłam z mojego podobnego też pyszne ale jak już mam uformowane pączki nigdy nie daje je na mąke aby wyrosły mąka sie pali ja poprostu rsmaruje olej na stole i na ten olej stawiam pączki ;;potem nożem podbieram i do oleju ;;smaczneg ;;
Właśnie usmażyłam pączki wg tego przepisu. Wyszły cudne i pyszne. Pierwszy raz tak naprawdę udane. Pomysł na maczanie rąk w oleju przy formowaniu pączków - genialny. Polecam przepis, bo łatwy i szybki - 45 pączków zrobiłam w 1,5 godziny.
168 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują