Strona główna >>
Desery >>
Pączki Pączki na parze
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/4 kostki drożdży świeżych
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
Pączki na parze - sposób wykonania:
Drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy je 2 łyżkami cukru i zalewamy ciepłym lecz nie gorącym mlekiem, dodajemy około 6 łyżek mąki i mieszamy zaczyn. odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy pozostały cukier, wbijamy jajka, olej oraz zaczyn, ręką wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Kółka zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Pączki gotujemy na parze na specjalnym sitku, jeśli takim nie dysponujemy możemy na garnku zawiązać gazę i układać na niej pączki. Naczynie z gotującą woda przykrywamy przykrywką. Pączki gotujemy około 10 minut. Najlepsze z konfiturą i śmietaną :)
Prześlij przepis mewa80 | 04-02-13 | Czytano: 8855 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki na parze prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują