Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki pieczone w piekarniku

Czas 120 minut Porcji 16 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Składniki na pączki pieczone w piekarniku
- 400g mąki tortowej
- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 150g masła
- 3 jajka
- 50g drożdży (lub 14g suszonych drożdży, czyli 2 paczki)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem w piekarniku
- ulubione nadzienie: marmolada, ulubiony dżem, budyń, masa kajmakowa itp
- cukier puder do posypania dla ozdoby
- ewentualnie rozdrobnione orzechy lub płatki migdałów do posypania na wierzch

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Pączki pieczone w piekarniku - sposób wykonania:

Dziś zrobiliśmy pączki pieczone w piekarniku. Wyszły delikatne, miękkie i przede wszystkim smaczne. Możne je nadziewać marmoladą, budyniem, ulubionym dżemem. To dietetyczna wersja tradycyjnych pączków domowych na Tłusty Czwartek i na co dzień. Ciasto na pączki pieczone w piekarniku różni się od ciasta na tradycyjne smażone pączki ilością masła. Używa się tu więcej 2 razy więcej masła niż przy tradycyjnym cieście na pączki.
Podstawową zasadą przy pączkach zarówno tradycyjnych jak i pieczonych w piekarniku jest przygotowanie ciasta ze składników wyciągniętych wcześniej z lodówki. Wszystko musi być w temperaturze pokojowej. Do dużego kubka lub miski wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki tortowej oraz ciepłe mleko. Składniki mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą. Poznamy to po intensywnym spienieniu roztworu.
W tym czasie przesiewamy mąkę tortową do miski, wsypujemy 1 łyżkę cukru, szczyptę soli oraz spieniony roztwór z drożdży. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Po połączeniu składników, cały czas mieszając dodajemy kolejno 3 jajka. Uzyskane ciasto na pączki wyrabiamy przez kilkanaście minut, aż będzie miało gładką strukturę. Po tym czasie cały czas wyrabiając ciasto dodajemy sukcesywnie małymi ilościami miękkie od temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie się ześlizgiwać z rąk i brzegów naczynia. Nie zrażajcie się przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, na początku będzie się strasznie kleić do rąk. Trzeba cierpliwości, trochę siły aby powstało elastyczne ciasto. Elastyczne i błyszczące ciasto na pączki odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy około godziny czasu na podwojenie objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie ręcznie zagniatamy, uderzając od czasu do czasu dłońmi. Następnie ponownie formujemy kulę ciasta. Kładziemy ciasto na blacie obsypanym mąką. Wierzch obsypujemy mąką i rozgniatamy dłońmi na placek o wysokości 1 cm.Naczyniem o średnicy 7 - 8 cm wycinamy kółka. Ostatnie ścinki łączymy i wycinamy ostatnie kółka. Po kolei każde wycięte kółko lekko w dłoniach rozpłaszczamy, na środek kładziemy za pomocą łyżki ulubione nadzienie. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Uformowane kule, łączeniem do dołu układamy do foremek na babeczki / muffinki. Foremki trzeba obowiązkowo zastosować, bo inaczej pączki rozejdą się na boki. Układajmy je z odstępem na wyrośnięcie pączka podczas pieczenia.
Pączki odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nastawiamy bez termoobiegu piekarnik na 180 stopni C, tak by był gotowy gdy pączki podrosną.
Wyrośnięte pączki smarujemy za pomocą kuchennego pędzelka roztrzepanym jajkiem. Dla dekoracji i walorów smakowych możemy posypać na wierzch płatkami migdałów bądź pokruszonymi orzechami. Do piekarnika wejdzie około 7 - 8 pączków czyli połowa przygotowanej ilości. Pączki pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni C. przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pierwszą porcję pączków i wstawiamy ostatnią porcję 7 - 8 pączków do pieczenia.

Zobacz też przepis na chrusty / faworki


Zobacz też pączki domowe


Zobacz też pączki z budyniem


Dla dekoracji, lekko ostudzone pączki można posypać cukrem pudrem.
Pączki są delikatne, pulchne i miękkie w środku. Nie są nasączone tłuszczem jak tradycyjne pączki smażone na tłuszczu. Znikną z talerza szybciej niż się je robi :-).


Prześlij przepis

~Gosc | 30-01-2020 | Czytano: 2585 razy | komentarzy [0]
Pączki pieczone w piekarniku komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki pieczone w piekarniku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki pieczone w piekarniku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje