Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Chiny Pączki sezamowe
Czas 90 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
450-500g mąki ryżowej
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki wody
1 szklanka ziaren sezamu
ok. 3/4 szklanki zmiksowanych bananów
olej do głębokiego smażenia
Pączki sezamowe - sposób wykonania:
W rondlu zagotować wodę razem z cukrem. Mąkę przesiać do dużej miski i zalać przygotowanym syropem, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż do połączenia. Jeśli masa będzie za gęsta i sucha, można dodać trochę więcej wody. Kiedy ciasto wystygnie, ugniatać rękoma, aż będzie gładkie i miękkie.
Odrywać od ciasta kawałki wielkości "piłki golfowej" i formować rękoma kulki, a następnie odkładać je na talerz i przykryć folią aluminiową. Wziąć jedną kulkę i kciukiem zrobić wgłębienie po środku. Nakładać łyżeczką przygotowaną pastę ze zmiksowanych bananów, a następnie połączyć ciasto z powrotem w kulkę i dobrze wygładzić je rękoma. Ręce zwilżyć wodą i obtaczać przygotowane "pączki" w sezamie, delikatnie przyciskając. Z powrotem odkładać po foliowe przykrycie.
Do woka (lub innej głębokiej patelni) lub garnka wlać wystarczająco oleju do głębokiego smażenia naszych "pączków".
Rozgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż osiągnie temp. ok. 170-180 st. C.
Wrzucać po 3-4 pączki i smażyć, często obracając je drewnianą łyżką, aby się równomiernie usmażyły. Po 5-6 minutach, kiedy ziarna sezamu zrobią się złoto-brązowe, a "pączki" będą wypływały na wierzch powinny być gotowe. Najlepiej wyciągnąć jedną i sprawdzić na początku. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu, najlepiej na papierowych ręcznikach.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 30407 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki sezamowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują