Strona główna >>
Desery >>
Pączki Pączki siostry Anastazji
Czas 90 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność trudne
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg mąki pszennej
200 g drożdży
półtorej kostki masła
300 g cukru
łyżka soli
15 żółtek
około 0,5 L mleka
100ml spirytusu
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
nadzienie: konfitura, dżem
Zobacz też pączki Ewy Wachowicz
Zobacz też pączki Siostry Anieli
Pączki siostry Anastazji - sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, wkruszamy rozdrobnione drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy niewielką ilość letniego mleka.
Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Roztrzepujemy żółtka z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Z całości wyrabiamy ciasto i dodajemy stopniowo mleko. Następnie nie przerywając mieszania dodajemy roztopione masło i alkohol. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki. Konsystencja ciasta będzie gładka. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Zobacz też przepis na chrusty / faworki
Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Za pomocą szklanki o średnicy około 5 cm wycinamy krążki. Za pomocą łyżeczki nakładamy nadzienie na środek krążka i nakrywamy drugim krążkiem. Brzegi obu krążków dokładnie zlepiamy ze sobą. Czynność powtarzamy do skończenia się ciasta. Pączki w odstępach by się nie stykały ze sobą, układamy na stolnicy wysypanej mąką. Pączki przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zobacz też pączki pieczone w piekarniku
Rozgrzewamy mocno tłuszcz w garnku, wrzucamy wyrośnięte pączki i smażymy pod przykryciem, dzięki czemu pączki będą równomiernie wyrastały. Ilość tłuszczu musi być taka by pączki swobodnie pływały. Gdy dół pączków się usmaży, odwracamy je na drugą stronę i smażymy na małym ogniu bez przykrycia. Usmażone pączki wyciągamy cedzakiem i kładziemy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też pączki domowe
Zobacz też pączki z budyniem
Końcowe uwagi siostry Anastazji:
- składniki muszą mieć temperaturę pokojową ok 21 st C
- jajka także powinny mieć temperaturę pokojową, lub powinny być roztrzepywane na parze
- w kuchni powinno być ciepło i bez przeciągów
Prześlij przepis ~Gosc | 17-01-17 | Czytano: 10713 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki siostry Anastazji prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują